dinsdag, september 23

Waarom ik vegan ga (en er zin in heb!)

Laat ik gelijk maar beginnen met zeggen; ik probeer hiermee niemand over te halen naar de veganside (mag wel natuurlijk WE HEBBEN VEGANKOEKJES). Ik schrijf deze blog alleen maar zodat ik hoop dat mensen (in mijn omgeving ook) er begrip voor zullen hebben en me niet alleen maar een lastpak gaan vinden!
WE HEBBEN OOK VEGANCUPCAKES OMGGGG. Mmm deze waren van Vegan Sweetheart Bakery.

Vegetariër
Het huis waar ik opgegroeid ben staat tegenover een slager. Een slager waar elke maandagochtend met een trailer, hard loeiende koeien naartoe werden gebracht. Ik hoorde ze altijd vanuit mijn bed, maar zat ook wel eens te kijken hoe ze de koeien met veel moeite uit de trailer, en in de steeg werden getrokken en geduwd. Ik zeg niet dat ik denk dat de dieren wisten wat ging gebeuren, maar aan hun gedrag was wel te zien dat ze bang waren. Op een zoveelste maandagochtend besloot ik onder het loeien van de koeien vegetariër te worden.
Eigenlijk was ik nog vrij jong (ik zat in de 1e of 2e klas) en ik was helemaal niet bezig met voedingswaardes en het verdere dierenleed; ik wilde gewoon geen vlees (en vis) meer eten. (Ik heb later nog een tijdje vis gegeten vanwege vermoeidheidsklachten, maar ben hier nu ook al een tijdje weer mee gestopt).

Scharrelkippies en melkvrij
Tijdens een wandeling kwam ik toevallig terecht bij een open 'scharrelkippenstal'. Wat echt verschrikkelijk was. Tot die tijd dacht ik altijd dat scharrel prima was. Niet dus. Te veel kippen op elkaar, kaalgeplukte kontjes en vrijwel geen ruimte om rond te rennen en kip te zijn. Ik ging over naar vrije uitloop en bio. Check voor meer info deze post van Dinastie.

Ongeveer een jaar daarna begon ik wat meer te lezen over gezond eten en veganisme. Op dat moment ontbeet ik nog elke ochtend met honingloops en melk, maar besloot daar te stoppen na wat meer over melk gelezen te hebben. Zuivelvrij leven bleek beter voor de dieren, het milieu en je gezondheid. Check voor meer info Melk je kan zonder. Ook ging ik minder kaas eten.


Ahhwww ach tsjaa nee oeps.. ja ik móet echt een nieuw kookboek kopen want ik ga veganistisch eten.. hmm.. tsja.. jaaaa sorry oeps!


Veganchallenge
Ik besloot halsoverkop op de 1e dag van de VeganChallenge-maand mee te doen met die VeganChallenge. Enthousiast gemaakt door Iris van Ik ben Iris niet. Maar ik vond het wel lastig.. al die verpakkingen lezen, de E-nummers checken.. ik heb me er niet 100% aan gehouden toen. (We gingen bijvoorbeeld voor Toms verjaardag kaasfonduen.. ;-))

Afgelopen april deed ik nogmaals mee aan de VeganChallenge, maar in de tussentijd at ik al veel meer veganistisch en las ik er ook al meer over. Als ik recepten opzocht op het internet sloeg ik alleen nog maar de veganistische recepten op of keek ik of de vegetarische veganistisch te maken waren. Ik las Eating Animals van Jonathan S. Foer, Skinny Bitch van Rory Freedman en Kim Barnouin, en begon in VeganFreak door Bob Torres en Jenna Torres. Ook keek ik Meat the Truth, Vegucated, Forks Over Knives, en nog wat andere documentaires.


Links zie je risotto met almesan: een vegan soort van parmesaanse kaas. // Rechts gebakken rijst met een besan omeletje in plaats van een gebakken eitje.


Veganistisch
Ik begon me steeds ongemakkelijker te voelen bij het eten en gebruiken van dierlijke producten. En blijkbaar waren het die gevoelens die me nu over de streep getrokken hebben. Over de schaduwkant van het eten van dierlijke producten heb ik het laatst al even gehad. In het kort; doordat wij zo veel dierlijke producten gebruiken hebben miljarden dieren een naar leven en een naar einde (om het even zacht te zeggen), daarnaast is al die vee-industrie een enorme belasting op het milieu en is plantaardig eten ook nog eens beter voor je gezondheid.

Lastpak
Als ik eerlijk ben gaat het eetgedeelte (of juist het níet-eetgedeelte) niet echt een 'probleem' worden. Ik bedoel; vrijwel alles is te veganizen, en dat hoeft helemaal niet heel moeilijk en/of duur te zijn.
Het is juist de omgang met anderen die ik lastig vind: uiteten, eten bij (schoon) familie en met vrienden.. Ik vind het vervelend om 'lastig' gevonden te worden, en ben bang voor nare meningen. Daarnaast vind ik het ook vervelend als mensen (denken dat ze) moeite voor me moeten doen. (Ik vind het namelijk hartstikke leuk om zelf te koken, of om te laten zien hoe makkelijk veganistisch koken eigenlijk is).
Vooral het lastig gevonden worden vind ik echt vervelend. Maar ja, uiteindelijk vind ik de idealen van het veganisme wel belangrijker dan of iedereen me lastig vindt. En gelukkig heb ik ook veel lieve mensen om me heen die (volgens mij) erg begripvol zijn. Tom met stip op 1 die natuurlijk deze overgang het meest meemaakt :-)

Tom heeft er ook erg veel zin in!!

Zin an!
Waarom ik er zin in heb zul je je misschien afvragen?.. Tsja.. koken is leuk! Mijn interesse in veganistisch eten heeft mijn interesse in koken enorm aangewakkerd. Ik sta vaker en langer in de keuken, speur soms urenlang naar recepten die ik wil uitproberen en koop in de winkel veel spannendere dingen dan ik eerst deed om daar veel spannendere recepten mee te maken dan ik eerst deed! Denk aan: edelgist, amaranth, bananenijs, granola (of gewoon cruesli), tempeh, groene smoothies, suikervrije wortel taarten en muffins en koekjes.. Oke ik krijg weer honger.


Mocht iemand ooit wat meer willen weten over mijn redenen, of mocht je bijvoorbeeld eens een VeganChallenge willen proberen of gewoon wat meer info willen; schroom niet en mail me! (Of we gaan een keer koffie drinken, nee wacht ik bedoel natuurlijk een soja latte met superfoodz. ) Of zet hieronder gewoon je reacties/vragen neer.

Soja lattes met oreo's (want JA! Die zijn vegan! En ook een soort superfood)

12 opmerkingen:

 1. Hey, mooi om zo je verhaal te lezen. En wat goed dat je je er echt in hebt verdiept met al die boeken! Ik weet ook wel dat de vee-industrie etc niet snor zit, maar vaagjes. Ik durf eigenlijk niet meer informatie erover te lezen omdat ik niet helemaal depressief wil worden van wat er allemaal gebeurt in deze wereld, misschien dat ik dat later nog eens doe. Het maakt het wel duidelijk tenminste.

  Een slager voor je deur hebben lijkt me ook een goede manier om vegetarisch te worden!

  Ik wou hier iets delen wat ik een tijdje geleden op mijn tijdlijn had geplaatst over verwachtingen en lastig gevonden worden mbt anders eten, maar het was zo'n lap tekst dat ik hem maar gewoon op fb met je heb gedeeld. Ik vond het wel een eye-opener! Hoop dat je er ook iets aan hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja bedankt voor de link! Zeker een eye-opener hoewel het wel lastig is helemaal te 'voelen' dat het zo is.

   Ach ja, op zich hoef je het ook niet te weten natuurlijk.. als je al niks dierlijks meer eet hoef je dat allemaal ook niet te zien nee.. Maar het maakt het zeker wel duidelijk ja. Eating Animals is trouwens wel echt een goed boek dan. Er staan wat nare dingen in, maar hij gaat ook echt op het menselijke en culturele aspect in.

   Verwijderen
 2. hm ja, maar dat kom je vanzelf wel tegen in situaties en dan kan je het weer herinneren :) In mijn familie werd het wel moeilijk gevonden eerst, maar nu hebben ze het helemaal geaccepteerd en maken ze zelfs soms lekkere dingen voor me zodat ik mijn tupperware bakje niet eens hoef te openen, zonder dat er nog lading op zit. Hoop dat het voor jou ook soepel gaat of dat je iig mensen kennis kan laten maken met anders/vegan eten.

  Bedankt voor de tip! Dat klinkt wel interessant. Ik ken ze wel, die documentaires die hel en verdoemenis preken over wat 'we' allemaal fout doen en dat 'we' allemaal heel snel moeten veranderen want we zijn dikke uilskuikens, en het is meer de toon en de projecterende houding die ik dan onprettig vind dan de informatie zelf. Vond het bijv. heel verhelderend te lezen wat er gebeurt met mannetjeskuikens op een blog waar het vrij neutraal werd verteld. Dat maakte dat ik een besluit kon nemen over het niet meer eten van ei, brr…

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik heb de link even opgeslagen voor de toekomst inderdaad ;-) Wat lief! Ja ik merk om me heen dat iedereen er eigenlijk erg fijn op reageert. En zelf bakjes meenemen is ook zo erg nog niet. Heb je in ieder geval altijd wat lekkers ;-)

   Ja die toon is naar inderdaad.. dan zou ik Skinny Bitch ook zeker niet lezen want die toon was erg vervelend. Een neutrale of onderzoekende toon vind ik zelf ook het fijnste. Ja naar het dat kuikentjes gebeuren :-(

   Verwijderen
 3. Oh Anne-Fleur, dit is echt heel erg leuk om te lezen. En heel interessant. Ik ga nog eventjes kijken welke links je in de tekst hebt staan, ik wil namelijk nog wel meer weten over melk en wat dat met dieren doet.
  Ik vind het mooi om te zien hoe de verandering bij jou ook zo geleidelijk aan is gegaan. En ik kan me echt vinden in je tekst, dat het voor jou ook steeds ongemakkelijker werd om dierlijke producten te eten. (oh hahaha, even tussendoor, oreo-koekjes even verslavend als coke!)
  Vooral je stukjes 'lastpak' en 'zin an', daar kan ik me echt in vinden! Super leuk om te lezen dat je koken steeds leuker gaat vinden en er veel meer mee bezig bent; dat heb ik ook! Ook het uitproberen van nieuwe producten vind ik super leuk.
  Ik denk dat ik nog veel van je kan leren! In ieder geval bedankt voor je fijne boekentips, het is goed om te horen als iemand anders enthousiast wordt van een kookboek, in plaats van dat het op bol.com vier sterren heeft, ofzo.. En ik ben binnenkort jarig.. haha.
  En dankje voor je makkelijke houmous recept! Ik ga het maar gewoon uitproberen, en misschien merk ik wel iets dat ik mis!
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Leuk om te horen! Ja de 'melk je kan zonder' is dan echt een fijne. Staan geloof ik ook nog wel wat lekkere recepten op!
   Ja want jij bent toch ook pas helemaal vegan gegaan? Of heb ik dat verkeerd gelezen?
   Jaa je M&S shoplog vond ik erg leuk ;) nieuwe producten proberen wil ik ook nog wat meer doen.
   Dat is wederzijds dan! Ja de Veganomicon en De Dikke Vegetariër zijn echt aanraders. (Die laatste is misschien wel een beetje duur als verjaardagscadeau met z'n 50 euro.. ;-))

   Verwijderen
 4. Duidelijk :) Als niet-vegetariër/veganist heb ik totaal geen probleem met vegetarisme/veganisme, zolang het anderen niet schaadt en niet worden opgedrongen. Ik vind het zelfs vrij nobel, maar zie mezelf niet snel vegetariër worden, laat staan veganist. Ik zou echter graag zien dat de voedingsindustrie wordt hervormd, want ik ben absoluut wel tegen dierenleed. Als dat betekent dat ik een paar keer per week geen vlees/vis heb, vind ik dat geen probleem. Maar goed, dat is weer een ander verhaal.

  Lastig gevonden worden is inderdaad vervelend, maar ik denk dat er wel meer begrip voor is, dan je wellicht zou denken. Het lijkt me dat je eigen familie en vrienden er niet echt een probleem van zullen maken, ondanks dat je zelf misschien op voorhand al denkt: oh jee, ze zullen me wel lastig vinden. Twee vrienden van mij waren jarenlang vegetarisch en dat was geen enkel probleem. Als we bij hen waren, aten we vegetarisch en als zij bij ons waren, kookten we vegetarisch of half/half of zo (niet door elkaar heen natuurlijk :P). Veganisme gaat natuurlijk wel een stapje verder, maar het enige wat me daar lastig aan lijkt is dat ik zelf niet goed zou weten wat ik tijdens het boodschappen doen wel en niet mee zou kunnen nemen. Zo heb ik wel eens veganisten alle verpakkingen van chips en nootjes zien napluizen op een feestje, om zeker te weten of ze het wel/niet mochten eten. Dan is het beter om op dat voorhand even duidelijk te maken bij de gastheer/gastvrouw, als die nog niet op de hoogte is van je veganisme. Volgens mij moet het dan wel goed komen :) Tenzij je eikels als vrienden hebt (of pubers die tegen je idealen aan schoppen :P).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die hervorming van de voedingsindustrie (niet alleen dieren maar ook plantaardige voeding) is ook iets waar ik op hoop. De manier waarop dat nu gaat is echt te groot en te veel gericht op geld.. Laatst Food Inc gekeken en die gaat daar over, heftig hoor al dat gedoe, ook met Monsato enzo. Brr.

   En ach ja, bewustwording is al een heel eind natuurlijk! En zelfs als je vlees wil blijven eten zijn er nog kleine keuzes te maken waardoor je aan de voedingsindustrie je mening kan laten weten ("je stemt met je portemonnee" is toch wel echt waar)

   Haha ja eigenlijk is het zo makkelijk hè! (vegetariërs en daar samen mee eten)
   Er zijn heel veel makkelijke veganistische recepten.. ik zou eigenlijk gewoon eens een lijstje moeten maken met dingen waarvan je ze vast wel eens maakt maar eigenlijk niet van door hebt dat ze vegan zijn. En zo zijn er ook veel producten die gewoon vegan zijn, maar je moet het wel net even weten inderdaad.
   Haha volgens mij heb ik niet per se eikels als vrienden, dus dan moet het wel goed komen! ;)

   Verwijderen
 5. Ha hee Anne-Fleur! Wil je nog even laten weten dat deze blogpost van jou het laatste zetje naar veganisme was voor mij, dank je wel hè! Liefs Dorien (die van Jip, en van Arthur Adam)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee Dorien wat super leuk om te lezen!! Word ik echt blij van! :D

   Verwijderen
 6. Ik blij jij blij! :-) Joechei!
  Dorien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Na verloop van tijd ga je zuivel en eieren ook gewoon niet meer als iets eetbaars beschouwen. Bij mij is het toch zo gegaan!
  http://www.veggieleven.be/2013/zuivel-van-yummie-naar-yuk/

  BeantwoordenVerwijderen