dinsdag, oktober 7

Recept: Stokbrood met 'ei' (oftewel: het beste katervoedsel everrr)

Niet dat ik ooit een kater heb hoor, mam. Maar gewoon, voor die mensen die wel eens af en toe wat te veel drinken.

Ooit introduceerde Rosa mij tot het perfecte katervoedsel: een stokbroodje met veel mayo en gebakken ei. Erg lekker, maar ja niet vegan, gelukkig is het makkelijk te veganiseren!
Je hebt er wel besan -oftewel kikkererwtenmeel- voor nodig, en je moet íets meer moeite doen dan normaal. (Maar aan de andere kant: nooit meer stukjes schaal in je eten!)



Wat heb je nodig voor 2 - 3 personen
Voor het ei:
- 2 cups besan
- 1-2 tl kerrie of kurkuma
- 1-2 el mosterd
, de meeste soorten mosterd zijn veganistisch
- Water

Verder:
- 1 (afbak) stokbrood, er zijn genoeg vegan afbak stokbroodjes in de supermarkt. Bijv. van Easy Bakery.
- Veganaise; veganistische mayo, verschillende supermarkten hebben tegenwoordig wel veganaise in hun schappen staan. Het is ook super makkelijk zelf te maken, ik zal binnenkort een receptje posten.

Eventueel:
- Ketchup, sambal en/of curry
- Zwart zout (ofwel: kala namak) schijnt een beetje naar zwavel te smaken en geeft het daarom nog wat meer een ei-smaak. Ik heb nog geen zwart zout kunnen vinden dus weet niet of het echt zo is.
- Edelgist erdoor kan nooit kwaad.
- Sla, komkommer, een augurkje of wat tomaatjes zijn ook erg lekker op dit stokbroodje met ei!

Bereiding
Verwarm de oven voor en maak het stokbroodje klaar zoals op de verpakking.
Doe de besan in een kom, voeg er water bij: het beslag moet ongeveer even dun zijn als pannenkoekenbeslag. Roer goed, let op klontjes. Roer de kerrie/kurkuma en de mosterd er door. Peper en zout naar smaak.
Verhit olie in een pan (anti aanbak is erg fijn hier), als het heet is giet of schep je er wat mengsel in. Wil je een dun eitje; doe dan niet zo veel beslag in je pan. Liever dik? Doe er meer in.
Let op: hoe dikker hoe langer het duurt, leg dan het liefst een deksel op de pan zodat je ei van binnen ook goed gaar wordt. Bak op laag tot middelhoog vuur.

Snijd je stokbrood open en besmeer met zo veel veganaise als je wilt (en eventuele andere sauzen). Leg je ei'tje er op en snijd je stokbrood in stukken. Goddelijk met een kopje koffie en een glasje verse jus.


Waarom ik geen ei eet lees je hier of op Waardeloze Haantjes.

7 opmerkingen:

  1. mmm, simpel, lekker en eigenwijs receptje :) Ik eet wel eens een besan-omelet (al noem ik het pudla) maar ben nooit op de gedachte gekomen het op brood te doen, geniaal idee! Ook lekker met veganaise ja, nog zoiets...
    Van dat legendarische zwarte zout heb ik ook gehoord…

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Pudla! Is dat zelfbedacht of heet dat echt zo? Het klinkt leuk. Jaa het is echt lekker! Mm.. nu al weer zin in:) Dat zout schijn je via veggiedeli te kunnen bestellen, misschien toch eens doen want ik ben het verder nog niet tegen gekomen.

      Verwijderen
    2. Ja, zo heb ik het leren kennen, als pudla, Indiase omelet.
      Ik had helaas geen kikkererwtenmeel meer gisteren, en toen heb ik maar een tofuscramble gemaakt, ook lekker maar minder gezond…
      Ah ja, veggiedeli. Bestel je daar wel eens iets bij? Ik heb een paar keer bijna iets besteld ;)

      Verwijderen
  2. Ik ben fan van je tekeningetjes. Had ik dat al eens gezegd? Bij deze. (Ik ga trouwens checken bij een docent of 'videoclip maken' valt onder vrije keuze punten muhauha en dan moeten we binnenkort eeeecht even brainstormsessie doen. Roep ik 03238x maar nu echt.)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha leuk, dankje!! En jaa dat zou vet zijn! En dan neem ik, zoals ik vorige keren ook zei, chocola meee!

      Verwijderen
  3. Als ik een kater heb, durf ik meestal niets te eten en als ik eenmaal eet zijn dat kleine hoeveelheden ik me weer redelijk goed voel, maar ik ben wel erg benieuwd hoe zo'n gebakken "ei" smaakt. Ik wilde hier heel pro-actief een receptje voor gezonde mayonaise delen, maar daar zit yoghurt in... (En ik heb het zelf nog nooit gegeten, dus weet niet of het lekker is :P)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha oja dat ken ik ook wel.. dat je twijfelt over elke hap.. maar dit is voor de hongerige kater dan maar ;) of heb je die nooit? Nouja mocht je ooit eens in een toko dit tegenkomen zou ik het gewoon eens proberen! Niet dat je moet verwachten dat het echt naar ei smaakt, maar lekker is het wel :)
      Haha toch bedankt! Die yoghurt zou nog wel voor soja-yoghurt te vervangen zijn, dus misschien zou het zelfs wel werken!

      Verwijderen