vrijdag, januari 16

Dierproefvrij

Ik vind het nog steeds best vreemd dat ik al mijn vegetarische jaren nooit echt heb nagedacht over of de producten die ik gebruikte op dieren werden getest of niet. Misschien gewoon een stukje 'ignorance is bliss' en lekker je kop in het zand steken. Maar goed, op een gegeven moment wilde ik daar van af. (Ik zal ook eerlijk zijn; wij hebben thuis handzeep staan, die ik niet zelf gekocht heb, waarvan ik eigenlijk niet weet of 'ie vegan of überhaupt dierproefvrij is.. ouch, toch ergens weer zo'n vieze gemakzucht waar je in blijft hangen. Zo maar even op onderzoek uit.)

Ik ruk je hart er uit in je slaap als je nog één keer die handzeep gebruikt. via
Ik denk niet dat ik aan hoef te komen met filmpjes en plaatjes van hoe die testen er dan uit zien, toch? Dat weten we nu allemaal wel mag ik hopen. Zo niet, check dan dit filmpje waarbij een vrouw 'dierenproeven' ondergaat.

En ik snap het ergens wel, dat men er niet op let. Dat is waarschijnlijk om dezelfde reden als dat ik het niet deed (of doe met die handzeep). Maar eigenlijk slaat het nergens op, toch? Zo veel werk is het eigenlijk niet. Mocht je toch nog denken 'lui, geen zin an' denk dan even aan de konijntjes, ratjes  aapjes en hondjes en lees onderstaand rijtje met tips. (omigawdddd TIPS)

via

TIPS
- In China is het verplicht om op dieren te testen. Makkelijk dus tijdens het kopen; is het in China geproduceerd, dan is het niet in de haak.
- Veel grote merken verkopen daar, dus veel grote merken zijn ook niet oké. Merken als Dove, Nivea, Palmolive, Neutral, L'Oreal, Vaseline, Rexona en Head&Shoulders zijn allemaal niet dierproefvrij.
- De meeste Nederlandse huismerken zijn dierproefvrij!
Het is namelijk in de EU onderhand verboden om op dieren te testen. Sommige merken zijn echter deel van een bedrijf wat ook weer dingen in bijv. China verkoopt.. en dus weer niet oké zijn. Een voorbeeld hiervan is Andrélon.
- Huismerken die dierproefvrij zijn: Kruidvat, Hema, Etos, DA, de Tuinen. Koop je iets van hun huismerk zit je dus altijd goed! Fijn hè? :-)
- LUSH! Hier is álles dierproefvrij. En veel dingen zijn ook nog eens vegan. Yolo.
- The Body Shop test niet op dieren. Alleen, is The Body Shop dan wel weer van L'Oreal.. die dus wél weer op dieren testen. Je kunt hier zelf je afweging maken.. Het geld van TBS blijft wel binnen TBS.. maar ja als je het niet fijn vindt dan koop je er niet. (Ik ben zelf bijv. bij de Rabobank weggegaan omdat ze megastallen financieren in China. Dus nu zit ik bij Triodos.. dat weer een zuster (of dochter, geen idee) bedrijf is van de Rabobank.. Zucht)
- Merken die ik zelf nu gebruik zijn; Kruidvat huismerk, Lush, de Tuinen, Yes to Carrots, Yes to Tomatoes.

Mocht je het allemaal moeilijk moeilijk moeilijk vinden, doe het dan gewoon stap voor stap: Maak je zeep op en koop vervolgens dierproefvrije zeep. Nieuwe mascara nodig? Check voor je naar de winkel gaat eerst even welke grote merken dierproefvrij zijn (want die zijn er echt wel!). Of misschien kom je er juist wel achter dat de merken die jij gebruikt al dierproefvrij zijn. Hell yeah.
Zo hoeft het ook helemaal niet duur te zijn dus! Want de Lush is wel prijzig, maar Hema en Kruidvat huismerk.. allemaal heel goed te betalen!

So cuuuuuuute via
Nog een hele goede tip: Check Naoki. Alle info voor deze blog komt bij haar vandaan. Het is de site die ik altijd check als ik wil weten of iets dierproefvrij is of niet. Niet alleen vind ik haar blog leuk, maar ze is ook nog eens actief bezig met bijhouden welke bedrijven op dieren testen en welke juist niet.


4 opmerkingen:

 1. Goed dat je hier aandacht besteed en ook goed dat het niet op een belerende toon is. Ik gebruik niet zoveel cosmetica, dus ik dacht: zal wel meevallen wat ik hier heb staan. Valt vies tegen. Ik heb een handzeep van de Hema en dat is meteen de enige die slaagt voor de test. Mijn shampoo van Andrélon laat ik maar even buiten beschouwing. Ik gebruik Axe douche gel, Axe deo, Taft (Scharzkopf) haargel en heb donderdag voor mijn verjaardag een geurtje van David Beckham gekregen (het merk, niet van hem persoonlijk); allemaal fout als het om dierproeven gaat. En op het aanrecht staat nog Palmolive handzeep, ook fout. Oh en m'n Nivea zonnebrandcrème is ook fout... Oftewel nagenoeg alles wat ik gebruik is niet dierproefvrij en dat had ik niet verwacht. Ik denk dat ik er wel op ga letten, nu ik het weet, mits ik eraan denk op het moment dat ik nieuwe moet kopen. Alleen vrees ik dat zeker de gel (huismerken zijn niks) en waarschijnlijk de deo wel gewoon blijven... Eigenlijk zou ik wel willen weten waarom die bedrijven niet als dierproefvrij te boek staan. Als Axe deo in de ogen van dieren spuit om te kijken wat het effect is, zou ik die deo absoluut niet meer willen gebruiken, maar nu ik niet weet wat ze precies doen om de stempel niet-dierproefvrij te krijgen, weet ik ook niet of het voor mij persoonlijk wel of niet door de beugel kan.

  Wat mij betreft is dat ook waar de taak van de overheid ligt. Ik ben niet echt op de hoogte van de wet- en regelgeving omtrent dierproeven, maar het is goed om te lezen dat het in de Europa niet meer mag (hoewel ik niet geloof dat daarmee álle dierproeven uit Europa zijn verdwenen. Een volgende stap zou zijn om dan ook producten van buiten Europa te boycotten als er ergens in het ontwikkelingsproces dierproeven worden gebruikt. Maar goed, dan wordt het een heel lastig economisch verhaal, zoals dat ook bij megastallen en vervuiling enzovoorts het geval is. Ik geloof niet dat de consument een vuist kan maken met hun koopgedrag, maar wel door te stemmen op partijen die het belangrijk vinden om dier en milieu goed te behandelen. Negatieve publiciteit (plofkip) is denk ik ook een middel, hoewel volgens mij wel eerst een half jaar "anti-reclame" moet worden uitgezonden voor er voldoende burgers zijn die zich beklagen over het feit dat een bepaald product verkocht wordt.

  Misschien ben ik hypocriet door tegen dierproeven te zijn en toch producten te gebruiken waarvoor ergens in het proces dierproeven zijn gebruikt, maar ik geloof niet dat ik door een product wel/niet te kopen een merkbare bijdrage kan leveren aan het doorgaan of laten stoppen van dierproeven bij een bepaald bedrijf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is even iets waar je aan moet gaan denken (als je wilt, niet 'moet moet'.. naja je snapt het wel) en moeite in moet willen steken. Maar dat van die huismerken is al heel fijn, dan weet je dat je daar veilig mee zit, en dat kost ook nog eens geen moeite. Je hoeft verder niks uit te zoeken.
   Tsja dat weet ik ook niet eigenlijk.. oef, maar ik lees net dit: De meeste dieren sterven of worden gedood ten behoeve van de proef (85%). Dit is vaak nodig om hun weefsels en organen te kunnen onderzoeken. 11% van de proefdieren blijft na de proef in leven. Deze dieren worden ingezet voor een volgende proef of teruggebracht naar de stal of boerderij waar ze vandaan komen. De overige 4% van de proefdieren wordt na de proef gedood omdat er geen passende bestemming is.
   Bron = http://www.informatiedierproeven.nl/faq

   Ach ja die hele dierenindustrie blijft een raar en moeilijk ding. Er zijn zo veel banden tussen die grote bedrijven en de overheid en gezondheidscentra enzo.. iedereen houdt handjes boven elkaars hoofd om maar zijn/haar eigen bankrekening te kunnen spekken en zichzelf veilig te houden.. echt een ziek systeem eigenlijk.

   Dat is wel jammer.. ik geloof dat zelf wel. De stemt met je geld, daar ben ik echt van overtuigd. Natuurlijk heeft het geen zin al 10 personen op de hele aarde niet meer die dierenproef-dingen gingen kopen, maar er zijn echt wel meer mensen dan dat die er op letten. En daarnaast, als íedereen zou denken dat het inderdaad geen zin heeft of je een product nou wel of niet koopt.. tsja dan zal er uiteindelijk ook geen verbetering komen.

   Verwijderen
 2. Handige zo´n lijst! Ik had het al eens opgezocht, maar dacht heel naief dat alle producten in Nederland dierproefvrij zijn door het Europees verbod. Gelukkig ben ik niet zo kieskeurig en gebruik ik al veel huismerken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja fijn dat de huismerken dus wel oké zijn! Scheelt toch al een boel :-)

   Verwijderen