dinsdag, november 25

Boek: Het Geheim der Eersten

Oke volgens mij heb ik al een paar duizend keer geschreven over het nieuwste boek van mijn moeder. Maar nu ik het ook eindelijk echt gelezen heb moet ik er toch nog eens over schrijven!

Ik vond het best wel spannend om het te gaan lezen, niet alleen omdat ik al een jaar lang verhalen hoorde over 'een geheim' en 'we moesten een geheimhoudingsverklaring ondertekenen' enzovoorts, maar ook omdat het een boek van mijn moeder is. Net als wanneer ik iets van Tom lees, lees ik extra kritisch als ik iets van mijn moeder lees (natuurlijk ook extra trots!), ik lees alsof het nog niet gedrukt is; alsof ik nog kan meehelpen in het redigeren. Maar goed, dat is natuurlijk niet zo. 

Dit is de flyer, maar het boek ziet er hetzelfde uit. Het is een mooi dik boek met paperback. 

Allereerst, het boek is dus een fact-thriller. Mijn moeder werd benaderd door Emiel Amsterdam, een wetenschapper die ineens verbanden ontdekte tussen de terpen en plaatsnamen in Friesland, en sterrenbeelden en Noorse/Germaanse mythologieën. In samenwerking met de wetenschapper maakte mijn moeder een spannend verhaal om die ontdekkingen heen. Maar er is niet alleen aandacht voor de ontdekkingen, er is ook veel aandacht voor persoonlijke drama's van en tussen de personages in het boek. Het gaat niet alleen over wetenschap, maar ook over liefde en hoe moeilijk de liefde soms is, over het geloof en in hoeverre je je eigen leven leidt, etc. Zoals er op de achterkant van het boek staat: "'Het geheim der eersten' is meer dan een zoektocht naar een archeologisch geheim. Het is ook een meeslepend verhaal over macht en manipulatie binnen het huwelijk, tussen collega's en binnen de Katholieke Kerk, tot in het Vaticaan."

Het boek begint bij wetenschapper Emiel van Dam die bij toeval vraagtekens zet bij symbolen op de kerk in Hindeloopen. Vanuit hier breidt de zoektocht zich uit; steeds meer puzzelstukjes komen bij elkaar. Dit terwijl de relatie met zijn vrouw moeizaam verloopt. Hij wordt steeds meer opgeslokt door de zoektocht en merkt zo niet dat de zoektocht gevaarlijker is dan hij dacht.

Meer wil ik niet weggeven, eigenlijk moet je het gewoon lezen. Mocht ik mee hebben geholpen met het redigeren was ik wel wat dingen tegengekomen met mijn kritische blik, maar misschien dat me dit niet eens opgevallen was als het niet een boek van mijn moeder was geweest.

Over de ontdekking; ik neem zelf best wel gauw dingen aan.. als toeval bij toeval bij toeval aansluit lijkt het mij al gauw aannemelijk dat het wel zo móet zijn. Misschien dat een andere lezer meer vraagtekens zet bij de ontdekking van Emiel Amsterdam.
Het leuke is wel dat ik dit weekend toevallig ineens het logo van voetbalclub Cambuur tegenkwam
Nou, als je het boek gelezen hebt zul je hier gelijk wat in herkennen.. Ik wilde gelijk op onderzoek uit en hoewel ik niet zo goed ben in verbanden leggen als Emiel, merkte ik wel dat ik ook hier dingen tegenkwam die klopten met wat in het boek gezegd word. (En ik las vanochtend in het boek The Zahir van Paulo Coelho en toen ging het ook ineens over Heidense tempels en de Noorse mythologie.. ineens zie ik het overal! ;-))
Dat is dus ook het toffe van het boek; in principe kun je overal dingen vinden die er mee te maken hebben. Via het internet kun je eigenlijk het hele onderzoek voortzetten!

Oja en als je denkt; Ja Friesland, dat is toch die provincie die denkt dat ze een eigen taal hebben? LOSERZZZZZZZ!11!!!!!11
Het is écht spannend (en staat niet vol met dingen als: WIJ WILLEN EEN ONAFHANKELIJK FRIESLAND!!!) 

Voor €18,50 bestel je het boek via bol.com, dan heb je het ook nog eens morgen al in huis. Kun je gelijk helemaal yolo.

Ik was al trots op mijn moeder, maar nu al helemaal. Echt knap hoe ze de moeilijke theorieën in zo'n spannend verhaal heeft kunnen verwerken. Al was het soms nog steeds een beetje verwarrend, maar ja, ik ga het gewoon nog wel eens lezen.

Mocht je het gelezen hebben hoor ik graag wat je er van vond.3 opmerkingen:

 1. Met clubs als Cambuur en SC Heerenveen zijn jullie sowieso losers! LOLOLLOLLOLLOOLOLOLOLRELLEN!!!1! (Nee geintje, ik vind Friesland wel leuk met dat taaltje (maar niet die onafhankelijkheidsgekkies) en de voetbalclubs (behalve soms, je kunt wel raden wanneer).)

  Maar goed, dat boek ben ik wel benieuwd naar. Op zich zeg ik dat volgens mij bij de helft van de boeken waar je wat over vertelt, maar buiten het feit dat het me inhoudelijk leuk lijkt, lees ik graag boeken van Nederlandse schrijvers die niet in elke winkel in de boeken top tien staan. Als amateurschrijver trekt me dat meer dan de zoveelste bestseller van iemand die onder een pseudoniem schrijft om meer te verkopen. De kans is dus ook aanzienlijk dat het boek ga aanschaffen! En als dat het geval is, is de kans óók aanzienlijk dat ik het de eerste twee jaar niet aanraak, omdat ik nog andere dingen moet lezen... :P (Zoals boeken van andere Nederlandse auteurs die ik "ken" via een website waar we ooit allen schreven.) Overigens ben ik wel bij voorbaat als sceptisch over de ontdekkingen in het boek en hoeveel feiten er daadwerkelijk in staan, maar dat is gewoon de aard van die beestje en dat hoeft de pret niet per se te drukken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha jaaa hoor! ;-) ach ik voel me nooit zo aangesproken als iemand Friesland belachelijk maakt.. vooral niet als het om de voetbalclubs gaat ;)

   Haha nou dan hoor ik over 5 jaar wel wat je er van vond! Ja qua feiten.. het is lastig omdat die verbanden die Emiel trekt niet echt te controleren zijn.. het is meer dat zo veel toeval bijna geen toeval meer kan zijn. Maar ja dan ben ik dus wel weer de goedgelovige, jij zal dan misschien eerder denken 'ja uhh doeiii'. Maar mocht je 'm ooit lezen ben ik benieuwd wat je er van vind!

   Verwijderen
 2. Er staat een klein foutje in je tekst. Je spreekt over onderzoeker Emiel van Dam.. Dit moet natuurlijk Thomas zijn... Verder ben ik het volledig met je eens dat het een leuk boek is om te lezen. Sinds ik het gelezen heb bekijk ik veel dingen om me heen ook met andere ogen. Sterker nog trek er zelfs op uit in Friesland om met eigen ogen te aanschouwen wat ik nooit gezien heb.

  BeantwoordenVerwijderen