zondag, oktober 12

Recept: Coq au Vin (maar dan vegan)

Ik heb nog nooit 'echte' coq au vin gegeten. Maar toen ik vegetariër was kwam ik op een gegeven moment wel terecht bij dit Quorn au Vin gerecht. Super lekker, alleen quorn is niet vegan. Seitan leek mij de beste vervanging en zo gingen we (Tom en ik staan vrijwel altijd samen te koken) (normaal trek ik dat niet zo goed maar wij dulden elkaar) (omg, dulden, raar woord) samen aan de slag met deze makkelijke vegan coq au vin. Naast de seitan ipv quorn hebben we nog enkele andere kleine aanpassingen gemaakt aan het oorspronkelijke recept.

Ook voor de Omni voor Vegans is het wel te doen; misschien denk je "huhhhh seitan???" maar dit is tegenwoordig steeds vaker in de supermarkt te vinden; check de biologisch afdeling.

Handig om te weten is dat de rode wijn van Stormhoek vegan is. Mocht jouw supermarkt dat niet hebben, check dan even via Barnivore of via dit overzicht, welke wijn vegan is.
Check ook even je bouillon blokjes; niet alle groentebouillons zijn vegan. Ik gebruik altijd die van Zonnatura, minder meuk én vegan. Check check check.


Wat heb je nodig voor 2 (heul hongerige) tot 3 personen:
- ±200 gram seitan, giet het vocht af
- 1 grote ui, grof gesneden
- 4 teentjes knoflook, klein gesneden
- 1 groot blikje tomaten puree (140 gr)
- 300 ml bouillon
- 250 rode wijn
(de rest slurp je natuurlijk zelf op)
- 2 TL gedroogde tijm
- 3 laurierblaadjes
- 2 of 3 kruidnageltjes (kan ook zonder, maar het is wel lekker)
- 3-4 wortels (of meer! Vind ik zelf altijd wel lekker), in halve maantjes van ongeveer 1 cm dik

- ±400 - 500 gr kriel aardappels
* Wil je de aardappels in de pan mee laten koken, halveer ze dan en gooi ze in de pan, zo'n 5 à 7 minuten nadat je het bouillonmengsel in de pan doet.
* Wil je aardappeltjes uit de oven, verwarm die dan op 180/200 graden, en snijd de aardappels in de lengte, en dan nog eens in de lengte (nu heb je 4 'wedges'). Gooi hier wat olie, peper en zout over en hussel goed. Zorg dat ze niet te dicht op elkaar liggen op de bakplaat en hussel ze na zo'n 15-20 minuten door elkaar. Ze zullen ongeveer klaar zijn wanneer de coq au vin dat ook is, maar houd ze goed in de gaten en proef af en toe.

Mocht je liever geen aardappels eten kun je ook gaan voor lekker knapperig brood.

Eventueel
- 1-2 tomaten in stukjes is ook lekker er doorheen
- Voeg wat cayenne peper toe voor wat meer pit
- Ik denk dat het ook erg lekker is met zoete aardappel ipv wortel!

Bereiding
Kook water voor de bouillon. Bak/fruit in een grote pan de ui, knoflook en wortel.
Maak intussen een mengsel van de bouillon (je kunt gewoon een bouillonblokje voor 500ml gebruiken), de rode wijn en de tomatenpuree.
Als de ui wat doorzichtig begint te worden voeg je het bouillonmengsel, de seitan, tijm, laurier en kruidnagel toe (en de aardappels als je die mee wilt koken, wil je ze uit de oven, doe ze dan nu in de oven). Voeg eventueel wat peper en zout toe. Roer goed door en breng aan de kook. Laat zachtjes koken (kan met en zonder deksel), zo'n 30 minuten. Je kunt ook af en toe even checken of de aardappels en de wortels al gaar zijn.

Mocht het water te veel verdampen giet er dan gewoon nog wat bij.

Tom had zin in gekookte aardappels en ik in aardappels uit de oven. Dus we deden beide. Dat kan natuurlijk ook. Dit was lunch van de volgende dag (er kunnen dus echt wel 3 personen goed van eten,  zelfs wel 4 personen, met iets meer aardappels).

Mmm de seitan neemt zo goed de smaken op, net als de wortel en de aardappel. Ik vind het echt een van de lekkerste herfst gerechten!

Oja, ook nog wel leuk om te weten; vorig jaar hield ik samen met Tom en Marieke een 4 oktober Eet geen dierendag-etentje. Toen maakte ik onder andere dit. Er zaten veel omnivoren bij en iedereen vond het heerlijk!

6 opmerkingen:

  1. Yum vegan! Ziet er super goed uit, ga dit serieus proberen binnenkort

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Ben benieuwd wat je er van vindt. Echt zo'n gerecht waar je fijn warm van wordt :-)

      Verwijderen
  2. mmm, ik gebruik nooit wijn bij het koken, maar dit …! wauw, toch maar eens doen.
    Al zou ik dan wel tempeh gaan gebruiken aangezien seitan een en al gluten is (wel heel lekker!!) maar ik denk dat tempeh ook wel bij de smaken past, wat denk jij?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oja dat is ook zo! Ik denk dat tempeh ook wel past.. maar dan zou ik het van tevoren wel even koken/stomen en laten marineren.. want juist dat de smaken zo in het 'vlees' trekken is erg lekker. Zijn sojabrokken glutenvrij? Hoewel ik die nog nooit lekker heb laten smaken zijn ze misschien ook wel lekker als je ze vanaf het begin meekookt.. Dat is qua structuur misschien ook nog wel iets lekkerder.. maar ik zal het ook eens met tempeh proberen. Mocht je me voor zijn hoor ik graag of het lekker is ;-)

      Ja hierbij is de wijn echt heerlijk!

      Verwijderen
    2. Ja he, sowieso stomen en marineren. Sojabrokken zijn vaak wel glutenvrij - ik weet niet of ik die wel lekker vind eigenlijk vanwege de associatie met hondenbrokken, en die smaak inderdaad... een beetje als karton. Tempeh voelt gezonder; ik probeer verder een beetje rustig aan te doen met bewerkte sojaproducten. Dus voor mij wordt het tempeh, ik zal je laten weten hoe het uitpakt!

      Verwijderen
    3. Haha ja hondenbrokken.. wij hebben ze eindelijk opgemaakt, ik denk ook niet dat ik ze nog eens ga kopen ;-) Lekker, ik ben benieuwd!

      Verwijderen