zaterdag, oktober 18

Recept: Vegan Saté




Een tijdje terug schreef ik over De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool. Toen zei ik nog dat ik het als kookboek niet super bijzonder vond, dat neem ik terug. Er staan misschien niet heel veel recepten in, maar alles is super lekker! De cashew-linzen spread is beter dan hummus (wel ook iets meer werk), de no-meatloaf is heerlijk en makkelijk, de goddelijke zandkoekjes waren goddelijk, en ook het recept voor pittige tofu saté is lekker.

Maar ik denk dat ik, als het om saté gaat, een beetje verwend ben geworden. Ik maak het namelijk nu al een tijdje via dit heerlijke recept, en als je dat eenmaal gewend bent is alle andere een beetje saai.
Toen ik het saté recept uit de Vegarevolutie maakte begon ik dan ook vanzelf allerlei ingrediënten toe te voegen die ik ook altijd in het andere recept doe. 


Wat heb je nodig voor 2 - 4 personen:
- 200 gram tofu of tempeh*
- 200 ml soja of kokosmelk (water kan ook, maar is wel echt minder lekker), mixen kan ook
- 3-5 el pindakaas, mmm met stukjes noot is lekker
- 2-3 el sambal
- 2 tl kerriepoeder
- 1 blikje tomatenpuree
- 1-2 el tomatenketchup (een scheutje azijn kan ook)
- 5-6 stengels cavolo nero* of boerenkool (zonder ook lekker, maar nu kun je nog denken: ach ja maar ik at er ook groene bladgroenten bij, dus als ik de foto op instagram post kan ik nog de hastag #healthy gebruiken)
- Broodjes: pistoletjes, stokbrood of gewoon brood
Eventueel:
- Een scheutje ketjap manis
- Cayenne peper
- Peper en zout

Probeer zo veel mogelijk vocht uit de tofu te drukken. Snijd het dan in mini stukjes, of verkruimel het. Maak je het met tempeh stoom/kook deze dan eerst even ±10 minuten en snijd het dan pas. Snijd de palmkool of boerenkool in dunne reepjes en bak dan beide in een pan tot de tofu (of tempeh) 'knapperig' is en de palmkool geslonken en zacht.

Zet het vuur laag en voeg alle ingrediënten toe om de saté te maken. Tip 1; voeg de melk als laatste toe en roer dan pas alles door. Tip 2; voeg nog niet het maximale aantal eetlepels van alles toe, doe eerst bijvoorbeeld het minimum en proef dan. Als ik het zelf maak voeg ik uiteindelijk nog super veel sambal toe en vaak ook nog wel wat pindakaas, maar misschien vind jij het zo al wel lekker.
Laat de satésaus een beetje indikken tot het een fijne dikte heeft en smeer het op de broodjes!

De saté zou ook lekker zijn bij rijst en groentes als avondeten. Voeg dan bijvoorbeeld wat extra sperzieboontjes toe en/of wat broccoli!

*Om eerlijk te zijn heb ik dit nog nooit met tempeh gemaakt, maar aangezien sommige mensen.. die mijn blog lezen.. geen soja willen eten... het anders niet kunnen eten... ;-) En ik denk dat het ook echt wel lekker is! Knapperiger en met meer bite dan tofu.
* We hebben sinds deze week een wekelijkse groentetas! Hier zat onder andere die cavolo nero in, echt een heerlijke kool! Geen idee of hij makkelijk te krijgen is maar mocht je 'm tegenkomen zou ik het zeker eens proberen.

Oke, en dan ziet het er zo uit:



Een beetje in de categorie het ziet er misschien niet lekker uit, behalve als je het ooit in je buik hebt gehad, dan heb je nu sowieso honger. Zoals met stamppot augurkje ;-)

Eetsmakelijk!

3 opmerkingen:

  1. mm, lekker, haha, toevallig ook, want ik wou vanavond een soort gado gado maken, met pindasaus dus, en boontjes, mmmm. Ik voeg er nooit tomaten-iets aan toe maar misschien vanavond wel, dus je recept komt gelegen. Ik denk dat boterbonen er wel lekker in zijn want die lijken het meest op ei.

    Palmkool ken ik ja, erg lekker. Herkenbaar ook, de neiging om ergens bladgroente aan toe te voegen :P

    Haha, ik zie nu pas hieronder de verwijzing naar stamppot augurkje. :D

    Bedankt voor de tempeh-optie :) Vraagje: wordt de tofu niet een beetje zompig als je hem mee laat sudderen met de saus? Of valt dat wel mee/ is het juist lekker?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah nice! Was het lekker? Oeh ja boterbonen lijken me ook lekker er in.. Binnenkort ook eens gado gado maken, al heb ik voor veel pinda wel altijd even voorbereidingstijd nodig ;) het is zo vol van smaak en vullend!

      Ja wordt inderdaad een beetje zompig, maar dat is juist wel lekker. Denk dat als je tempeh verkruimelt misschien nog het meeste hier bij in de buurt komt trouwens. Maar tempeh gewoon als stukken lijkt me ook erg lekker. Misschien kun je ze dan even koken/stomen in water met een beetje sojasaus er aan toegevoegd. Of iets met een bouillonblokje.

      Verwijderen
    2. Ja, was lekker maar inderdaad ERG vullend en vet :P

      Ah ok, dank je voor de tips!

      Verwijderen