dinsdag, oktober 28

Recept: Hete Bliksem met andijvie

Tom heeft al veel mooie dingen in mijn leven gebracht, maar Hete Bliksem is misschien wel het mooiste (nee oke, ik overdrijf, zie het maar als een stijlvorm). Hete Bliksem is een soort stamppot met aardappels en appels. Doordat er super veel vocht in zit, blijft het erg lang heet, vandaar de naam. Ook echt mee uitkijken want er zijn al wat tongetjes verbrand (de mijne) door te gulzige, ongeduldige buikjes (weer de mijne).
Het is ook nog eens super simpel en je hebt maar 2 pannen nodig. Eventueel zelfs 1 als je voor de ultieme luie versie zonder ui en vega-spekjes gaat.

Hete Bliksem heeft oorspronkelijk geen andijvie er in, maar ik vind het anders wel erg karig; je moet wel iets groens binnenkrijgen lijkt me, en de smaken passen goed bij elkaar.

Oke, het recept.

Ik heb een rare scanner, de kleuren worden altijd vreemd en nu is het zelfs onscherp!.. Naja, je kunt het in ieder geval lezen.. Hoop ik. En anders ligt dat aan mijn handschrift ;-)

Wat heb je nodig voor 2 tot 4 personen:
- 1 kilo kruimige aardappels, vastkokend is ook prima, kruimig is gewoon wat makkelijker
- 1 kilo zoet-zure appels, bijvoorbeeld elstar
- 1 grote ui
- Peper en zout
- 1 pakje vegan spekjes, kook je voor 3 of 4 mensen zou ik 2 pakjes doen
- 1 krop andijvie, je gebruikt maar 1/3 tot 1/2 deel, maar ja je koopt toch een hele krop :) Voor 4 personen gebruik je denk ik wel een hele krop. Afhankelijk van hoe hongerig iedereen is. En andijvie uit een zak is ook prima natuurlijk!

Bereiding
Was of schil de aardappels en snijd ze in kleine stukjes. Blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Doe ze in een grote pan met weinig water, de aardappels hoeven niet per se onder te staan. Deksel er op en breng aan de kook. Door de deksel komt er stoom waardoor je aardappels goed gaar worden.
Was de appels, en snijd ik kleine stukjes. Mag iets groter dan de aardappels maar zorg dat alle appelstukjes ongeveer dezelfde grootte hebben.
Als de aardappels even koken, schep om, en leg de appel dan op de aardappel. Deksel er op en laat zachtjes pruttelen voor ongeveer 15 - 20 minuten.

Snijd ondertussen de ui en fruit deze in een pan. Voeg de spekjes er bij en bak knapperig. Zet dan aan de kant.
Natuurlijk kun je weer tempeh gebruiken, in dit geval zou ik dan zeker voor gerookte tempeh gaan; het zoute, rokerige van de spekjes perfect past bij het zoet-zure van de appels.

Snijd ongeveer een derde tot een helft van de andijvie en was deze (zoals ik al zei, kook je voor meer dan 2, kun je waarschijnlijk de hele krop wel gebruiken). Laat de andijvie goed uitlekken en snijd het daarna in reepjes.

Prik in de aardappel en appel, proef eventueel; als ze goed zacht zijn is het goed! Prak de hete bliksem, het is niet erg als er stukjes in zitten. Voeg indien nodig nog wat water, plantaardige melk/room of boter toe. Gooi de ui en spekjes er doorheen.
Leg op de borden zo veel andijvie als je lekker vindt en schep hier de Hete Bliksem op, roer goed door.*

Breng op smaak met peper en zout, zorg dat je je tong niet brandt en eet smakelijk!

* Het gerecht is zo heet dat de andijvie door die hitte wel gaar wordt, eerst nog zou koken of bakken is echt niet nodig.


Mmm we hebben zo nog wat over van gisteren voor de lunch. Nu al zin in :-)

6 opmerkingen:

  1. mm, klinkt lekker, ga ik eens proberen! Ik kende hete bliksem nog niet. Bedankt, Tom!

    Ik heb wel eens soep gemaakt met peer, aardappel en gember, dat was erg lekker en ik maak het eigenlijk nooit meer. Grappig dat er gewoon een hollands gerecht bestaat dat met appel en aardappel is :) De naam doet me denken aan Raasdonders, ken je dat? Capucijners met paprika en peper (al kun je er nog wel meer groenten doorheen gooien). Ik at vroeger kapucijners altijd met spek (en ik vond ze ook heeeel vies) maar zo is het wel lekker.
    Gerookte tempeh is sowieso lekker met stamppot! (3x raden wanneer ik dat voor de laatste keer heb gegeten ;) )

    Leuke tekeningetjes, met dat klokhuisje, en die typische opoe-pan. En de andijvie is ook erg goed! Haha, en dat bakje spekjes is wel heel lief :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeh klinkt ook erg lekker, die soep! Recept? ;-)
      Ja vond ik ook leuk, eigenlijk oh zo oer-Hollands als maar kan. Nee Raasdonders ken ik niet, haha ik snap de link. Klinkt lekker!
      Ik at vroeger volgens mij nooit capucijners.. volgens mij ben ik dat ook door Tom gaan eten, met een appeltje en monchou.. en nog wat? Naja, was ook lekker in ieder geval.

      Haha jaa ik weet het! Ik weet het! ;-) (lezen als; kies mij kies mij! En niet als; jaahaaaaa ik wéét het...)

      Verwijderen
    2. Ik zal het recept eens voor je opsnorren, ik heb het ooit, geïllustreerd en al, van iemand gekregen en nu ligt hij ergens in een doos. Ik zet 'm wel op mijn blog :)
      Een appeltje en monchou! Dat klinkt apart! En dat inspireert me ook wel weer, misschien ook lekker met van die Tofutti roomkaas (ken je die?) als vegan vervanger. Heb je daar een recept van? Of is het 'en nog wat' niet zo cruciaal voor het welslagen van het recept?

      Haha, ja, Anne-Fleur, zeg het maar!

      Verwijderen
    3. Aardappel met appel, ik vind het maar.
      Maar eetsmakelijk! ; -)

      Wat wordt het morgen?
      *Huivert* ;- )

      Verwijderen
    4. Leuk! Ik ben benieuwd :)
      Ik zal eens aan Tom vragen wat er ook al weer in dat recept moest verder.. neeee of nouja, wel van gehoord! Ook dat 'ie lekker was. Dus zal de tofutti gauw eens proberen.

      Verwijderen
  2. Raar.
    'Ik vind het maar raar' moest daar staan.

    BeantwoordenVerwijderen