vrijdag, december 5

Maandelijks verhaal #3: The Moon Inside You

Voorlopig even het laatste 'maandelijks verhaal'. Na deel 1 over anticonceptie, en deel 2 over de cup, nu niet zo'n lang verhaal maar een korte, met een aanrader.

Een tijd terug had ik het met vriendinnen over waar ik mijn eerste en tweede blog over schreef. Een van die vriendinnen raadde mij toen een documentaire aan over menstruatie. Ze zei dat ze door die docu het veel minder erg vond om ongesteld te zijn (of zo heb ik het onthouden in ieder geval).
Dus ik dacht, yolo, dat wil ik ook wel. Afgelopen week keek in de docu The Moon Inside You en een docu gebaseerd op die, maar dan voor jongere meisjes die Monthlies heet.


Een still uit de docu.


Na het kijken van die docu's begon ik met het schrijven van deze maandelijkse verhalen. Het heeft me echt geholpen om te denken; ja laterrr, we moeten hier gewoon openlijk over kunnen praten en schrijven! Er is niks vreemds aan en als we blijven doen alsof het zo is word het nooit normaal. 

De maakster van The Moon Inside You en Monthlies zit met hetzelfde probleem als de meeste vrouwen (denk ik) hebben; je ziet menstruatie als iets stoms en vies, wat je liever niet zou hebben als je kon kiezen. Ze vraagt mensen (vooral de mannen zijn hilarisch) naar hun mening over menstruatie, gaat buikdansen (en weer; mannen gaan ook buikdansen, alleen dat is al een reden om die docu te kijken) en kijkt ook naar het verschil in de omgang met menstruatie ten opzichte van vroeger, en in verschillende landen en culturen.

Ik denk dat het ook voor mannen, zeker die met een vriendin, tof is om te kijken. Of nouja, laat ik zeggen, dat het voor die vriendinnen tof is als hun mannen dat kijken.

Mocht je geïnteresseerd zijn heb ik hier de link voor de livestream van The Moon Inside You, en hier die van Monthlies. 


Sinds ik van het spiraaltje af bent heb ik een app op mijn mobiel waarmee ik mijn cyclus bij houd; klachten en buien die ik heb, maar ook wanneer ik ongesteld ben en wanneer niet meer. Ik heb ze nu nog maar een maand maar merk al dat ik dingen in verband kan brengen (heel chill om te denken; ahhh ik ben niet gek, ik word gewoon bijna ongesteld). De apps die ik gebruik zijn WomanLog n P Tracker Lite. De laatste bevalt me het beste. 

Fijne 5 December, veel plezier met Sinterklaas! En mocht je de docu gekeken hebben ben ik erg benieuwd wat je er van vindt!

6 opmerkingen:

 1. Leuk, die trailer! Die wil ik wel kijken. Ben nu toevallig ook ongesteld :P Dus heeeelemaal in de mood :D
  Ik lees nu achter elkaar je menstruatieverhalen. Goed dat je zo open erover bent. Vrouwenpower! Het is jammer als rond zoiets natuurlijks een wolk van schaamte en onderdrukking hangt. Ik las laatst, dat als je seks met elkaar kunt hebben tijdens de menstruatie, je een belangrijke programmering van deze maatschappij hebt overwonnen. Er stond ook in dat je menstruatiebloed met water kunt vermengen om je groenten beter te laten groeien. En dat sperma en menstruatiebloed samen een versterkend elixer of iets in die trant is. Dat was in een spiritueel boek, dus ik weet niet hoe ver je hierin wilt gaan. ;)

  Ik heb nooit de pil/spiraaltje oid gebruikt omdat ik bang was voor hormonale shit enzo. Eigenlijk voor jouw verhaal. Ik ben ook wel gevoeliger dan de gemiddelde mens voor zulke dingen. Dus fijn dat je dit deelt, bevestigend. Ook voor anderen, die twijfelen of wellicht dezelfde klachten krijgen.

  Mooie tip van die cup. Ik heb er ook wel eens eerder over gehoord. Pff ja, het milieu, als ik denk aan de stapels maandverband die ik de afgelopen dagen heb gemaakt :( Hoop dat die cups wel anti-allergeen zijn, weet jij of er verhalen bekend zijn van irritatie oid?

  Ik zag net op fb dat een of andere Britse minister pleit voor betaald menstruatieverlof, super :D In Japan en China hebben ze dat al. Ik wil oooook! (niet dat ik een baan heb maar toch)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooooh ja wil ik ook! Betaald menstruatieverlof hehe ;-) en elke maand een gratis reep chocolade <3

   Haha ja was ik ook toen ik 'm keek. Dat werkt goed mee! Wauw dat is misschien wel iets te ver.. elixers maken van lichaamssappen.. net al je eigen placenta opeten. Ik geloof echt dat het heel goed is en dat het vroeger gebeurde, maar.. ja..
   Haha wel grappig om te weten!

   Goed om te horen! Hoewel ik beide ook wel tevreden heb kunnen gebruiken, zonder klachten.. maar je veranderd toch iets natuurlijks en iets wat al z'n hele eigen systeem heeft in je lichaam. Kan vast niet goed zijn uiteindelijk. Mag ik vragen wat jij dan als anti-conceptie gebruikt? (hier ben ik namelijk nu nog een beetje naar op zoek dan.. ik ben wel geïnteresseerd in de lady comp + zelf bijhouden, maar niet iedereen hier vindt dat even betrouwbaar..;))

   Na even zoeken vind ik dit: "De menstruatiecup is gemaakt van siliconen. Dit materiaal is anti-allergisch en anti-bacterieel, reageert niet met het menselijke lichaam en kan ook gebruikt worden door vrouwen met latex-allergie. "

   En dit:
   "Vrouwen die gevoelig zijn voor vaginale infecties, myocosis, allergieën of gevoelige slijmvliezen van de vagina kunnen iets goeds doen voor zichzelf, door MeLuna te gebruiken.

   MeLuna is vrij van bleekmiddelen, parfums en absorberende gels. MeLuna is PVC-, eiwit-, latex- en siliconenvrij en is vrij van allergenen."

   en: "Is het mogelijk een allergische reactie te krijgen op een MeLuna cup?
   Nee. Het materiaal waar MeLuna van gemaakt is, is vrij van eiwitten, PVC, latex of siliconen. Er kan dus geen allergische reactie optreden"

   En nog een linkje: http://www.menstruatiecup-info.nl/kiezen/materiaal/materiaal.html#.VILrfqSG8ds

   Volgens mij zou je nergens last van moeten krijgen.. en als je de cup schoon maakt gewoon nooit met iets van zeep doen, dan kan je daar ook geen last van krijgen.

   Verwijderen
  2. Jaa, vooral die chocolade! Heb net een hele reep 'Vego' opgegeten, ken je die? Een soort 'melk'smaak zonder melk, met hazelnoten, mmmm.

   Haha, ja sorry, ik dacht, ergens gelezen feitjes zijn er om te delen ;) Je eigen placenta opeten? Deden ze dat vroeger? Waar was dat dan goed voor? Tja, het wordt niet voor niets 'moederkoek' genoemd denk ik dan? (brr)

   Tja, alleen condooms en goed opletten. Minder gebruik van condooms 'op het staartje van' de menstruatie-periode, dan soms zelfs onbeschermd. Vóór de menstruatie doen we dat niet, al heb ik wel een regelmatige cyclus. Pff, een boel persoonlijke informatie :P
   Soms ben ik wel een beetje nerveus of dat wel veilig genoeg is, maar we zijn al 2 jaar samen en letten altijd echt goed op, en ik ben nog nooit zwanger geweest tot nu toe, dus… :P Ik geloof er ook wel in dat dat pas zou gebeuren als ik het zelf wil/creëer met mijn gedachten. Maar dat geloof gebruik ik niet in de plaats van anticonceptie zeg maar. :P
   Het is niet zo zorgeloos als wanneer je de pil gebruikt, dat is wel zo. Je moet er wel zorgvuldig mee omgaan als je het zo doet, en beide je goed kunnen beheersen. Maar dat vind ik ook iets moois. Vruchtbaarheid, dat je samen een kind zou kunnen maken, het is niet niks. En het maakt je verantwoordelijk. Dus als je die overstap maakt is die beleving misschien ook iets wat verandert? Maar net wat je wilt en hoe vrij je wil zijn, misschien zijn er nog wel meer mogelijkheden, dat weet ik eigenlijk niet.

   De lady comp kende ik ook niet. Wel handig dat je lichaamstemperatuur door zo'n ding wordt gemeten :P Maar ik zou het toch een beetje eng vinden, vooral in de periode rond de ovulatie, om 'all in' te gaan. Ik vind het natuurlijke idee erachter wel heel mooi. Dus misschien dat ik 'm ooit nog eens aanvullend ga gebruiken.

   Bedankt voor het opzoeken! Goed om te weten. :)

   Verwijderen
  3. Oooh van gehoord maar nog niet gegeten.. ben zo benieuwd! Gauw eens lang de ekoplaza.

   Haha ja er schijnen zo veel goede voedingsstoffen in te zitten.. ik las laatst ook over iemand die het in een smoothie verwerkte. Je schijnt veel sneller weer te herstellen van je bevalling door alle voedingsstoffen. Maar oke, doe mij toch maar een gewone smoothie :p

   Ja maar wel bedankt voor 't delen! Kan me voorstellen dat je nerveus bent dan ja.. maar op zich klinkt het wel veilig wat jullie doen. Ken je het boek Taking charge of your fertility?
   Ik ben er zelf erg benieuwd naar maar geen geld. Volgens mij wel een super interessant boek! Zeker voor mensen die geen hormonale anti conceptie gebruiken.
   Ik ken qua verdere mogelijkheden alleen die ladycomp en de persona.. maar die laatste trekt me dan weer niet zo.
   Ja lastig lastig.. ;-)


   Verwijderen
 2. Lijkt me interessante documentaires - vooral omdat ik me vroeger hier inderdaad HEEL erg voor schaamde. Nog steeds wel een beetje. Ik wil het niet, het slaat nergens op gvd, maar ik doe het toch. Dus ik vind het extra leuk dat je erover schrijft :)
  Ik heb trouwens niet eens een maan in me, denk ik. Ik heb je vorige blogs ook gelezen en ik voel me ook wel vervelend bij het idee dat ik al die hormonen inneem met de pil, maar toen ik een paar jaar terug een tijd was gestopt als experiment ondervond ik daar alleen maar zware nadelen van. Mijn huid zag er verschrikkelijk uit en ik werd 's nachts wakker van de pijn, iets wat ik nog nooit eerder had ondervonden met wat voor pijn dan ook. Ik ga nooit meer stoppen :') :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja gek hè.. ik heb het ook! En dat vind ik dan vervolgens weer stom.. maar naja niks aan te doen. Volgens mij wordt het beetje bij beetje minder 'erg' ;) Dankjewel!
   Hmm ja dat kan ook natuurlijk.. zo gek dat het zo'n extreem effect heeft op sommige vrouwen.. terwijl, het is iets wat bij ons hoort, waarom gaat het dan niet wat minder moeizaam?
   Nouja gelukkig is de pil er dan inderdaad! Ik merk nu ook wel dat mijn normaliter mooie huid ineens overal bultjes heeft -.- hopelijk wordt dat minder;)

   Verwijderen