dinsdag, januari 13

Recept: Omaha Yakisoba (noedels met rode kool en mais)

Een tijdje terug kreeg ik van een van mijn zussen het boek Isa Does It (je spreek Isa uit als "iesa" dus vandaar). Diezelfde week kregen Tom en ik een rode kool in onze groentetas. Dus ik dacht, even kijken of er toevallig wat in het boek staat. En oja hoor. Een Japans gerecht met noodles, mais, rode kool en broccoli. Zoet, zout en spicy. ZO LEKKER.

Voor het recept gebruikt Isa echter wel een paar dingen die een beetje duur zijn. Verse mais, shii-take paddestoelen, sriracha (een soort hete saus blijkbaar). Ik wilde het maken, maar dan wel de iets cheapere manier. En zo ontstond dit. De vervangers zijn niet echt moeilijk, elke debiel had het kunnen verzinnen, maar ach ja, ik had ook weer eens zin om een recept te tekenen en te bloggen.

Nodig voor 2 personen* 
- 2 cups broccoli, in roosjes gesneden
- 2 cups rode kool, in dunne reepjes, of grof geraspt bijvoorbeeld
- 100-129 gr champignons, in dikke plakjes
- 1 blik mais, uitgelekt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 el verse gember, fijngehakt
- 3 el sojasaus
- 2 el mirin
, ** bij de toko te halen
- 1 el sambal, of minder (of meer), of bijv een rode peper (zonder zaadjes)
- 1 of 2 pakjes voorgekookte udon noodles *** haal deze los door ze onder lauw stromend water voorzichtig uit elkaar te halen. Bijvoorbeeld boven een vergiet.

Eventueel
- Bosuitjes, in ringetjes gesneden, voeg deze als allerlaatste doe, vlak voor het opdienen.
- Sesamolie, om in te bakken in plaats van gewone olie. Isa doet dit, en het is ook echt erg lekker, maar mocht je het niet in huis hebben en ook niet willen kopen is gewone olie prima.

BereidingVerhit flink wat (sesam)olie in een grote pan. Zorg dat de olie echt heet is! (Test dit bijv. door er wat water in te spatten) Voeg de broccoli toe en bak zo'n 5 minuten, tot de broccoli mooi groen is. Voeg eventueel wat water toe als het te droog wordt. Voeg dan de rode kool en de champignons toe en bak zo'n 3 minuten tot de rode kool zacht is maar nog wel wat bite heeft.

Duw de groentes in de pan opzij, verhit nog wat olie en bak hierin de knoflook en gember tot ze lekker geuren. Mix het dan door de rest van de groenten.

Voeg dan de sojasaus, mirin en sambal (en eventueel wat water) toe en mix. Laat ongeveer 1 minuutje koken en voeg dan ook de mais en de noedels toe. Mix weer goed door elkaar.
Schep op, ik teken wel leuk kommetjes maar gebruik zelf een diep bord, en smuullllllll.
Zoals Aline zei, het lijkt nogal op regenwormen. Maar geloof me, het is ZO LEKKER.
Het is echt een vrij makkelijk recept, met heel heel veel smaak. En lekker veel groentes. Het is makkelijk zoeter, pittiger en/of zouter te maken naar wens. En volgens mij ook erg lekker met andere groentes. Bijv courgette ipv broccoli, of met wat boerenkool, een extra ui, enz.
Daarnaast is het ook niet erg duur. Een rode kool haal je al voor een euro, net als mais, broccoli en de noodles. Je gebruikt niet eens een hele kool, dus vervolgens kun je de hele week dit recept eten ;-)



* Aangezien dit een eenpansrecept is is het eigenlijk niet te verdubbelen; het zou gewoon niet in je pan passen. Wil je het dus voor 3 of meer mensen maken, gebruik dan 2 pannen.
** Mirin is Japanse rijstwijn om mee te koken, maar het is ook best wel duur. Mocht je dit niet in huis hebben (en willen) gebruik dan een scheutje azijn (zolang het geen balsamico is..) en iets zoets, bijvoorbeeld agave, maple of een andere siroop of stroop. Proef om de verhoudingen goed te krijgen.
*** Je kunt natuurlijk ook ongekookte noedels halen, de dikke variant is wel echt heeeeel erg lekker bij dit recept.


2 opmerkingen:

  1. Ooooh lekkerrr. En inderdaad, die dingen zien er echt uit als regenwormen haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. O jee, ik keek eerst naar de foto en dacht ook serieus dat het regenwormen waren. Lijkt me wel een een lekker receptje!

    BeantwoordenVerwijderen