donderdag, januari 29

Vijf dingen die ik altijd in huis heb

Oke.. nouja.. de titel is al EEN GROTE LEUGEN. Want ik heb niet altijd kokosmelk en/of tomatenblokjes en gezeefde tomaten in huis. Maar wel vaak. En ik kook er ook vaak mee. En áls we ooit verhuizen en ik hopelijk een grotere voorraadkast heb.. dan, beloof ik jullie plechtig, staan het wél altijd allemaal in m'n huisie. Want deze etenswaren zijn echt handig en fijn om in huis te hebben, en in het rijtje vind je ook nog wat handige bijpassende tips die je (veganistische*) leven echt beduidend 1000 keer beter maken als je ze nog niet wist.

* Edelgist
Te koop bij de natuurwinkel voor rond de 3 euro. Het ziet er uit als huidschilfers maar het is een heerlijke, kazige, zoutige, bron van verschillende vitamine B's en onmisbaar in veganistische kaasrecepten. Ook lekker voor over de pasta, door de risotto, over elk ander gerecht, of op een broodje met 'boter' en sesamzaadjes.

* Kokosmelk
Loop straks even naar de winkel, koop een blik kokosmelk (Niet de light variant! en met zo min mogelijk toevoegingen), zet die een nachtje in je koelkast en maak de volgende ochtend voorzichtig open. Schep het 'vet' uit het blik (bewaar het vloeibare voor je avondeten) en klop dit, eventueel met wat zoetmiddel, op met een mixer of garde. Ik zweer het je: SLAGROOM. Goddelijke slagroom.
Een blik kokosmelk kun je super lang bewaren, en als je er altijd een in de koelkast hebt staan heb je áltijd slagroom bij de hand! Daarnaast is het ook heerlijk om een scheutje door je havermout te doen, of om bijvoorbeeld bij je zelfgemaakte rijstemelk te doen (heb ik gisteren toevallig nog gemaakt, heerlijk romig en veeeeel goedkoper dan die uit de winkel, zal eens 'n receptje online knallen.)



* Gedroogde rode linzen
Spotgoedkoop, zeker bij de toko of turk, en heerlijk om overal bij te gooien: in de curry, soep, stoofpot, pasta, rijst, etc. Of maak er een soort sandwichspread van. Ook nog eens super lang te bewaren! Rode linzen zijn sneller gaar dan de meeste andere linzen, je hoeft ze ook niet voor te weken. Gratis tip: linzen, net zoals de meeste gedroogde peulvruchten, zitten in een zak, maar ik giet het altijd over in een oude lege pot. Handiger bewaren en geen uitscheurende zakken.


* Havermout
Oke, je moet er wel van houden, maar ik vind zelf havermout als ontbijt heerlijk. Mm zo lekkere warme kom met romige havermout en allerlei lekkere dingetjes er bij. Daarnaast kun je met havermout super goed bakken: maal het in de keukenmachine tot een (glutenvrij) meel, gebruik havermout om een extra crunchy crumble te maken, stop het in je zelfgemaakte burgers om daar een lekker geheel van te maken, door je smoothie om die wat vullender te maken, of maak er een heerlijke cruesli (oftewel granola) mee. Yum. Ook nog eens kneitergoedkoop. Wij kopen een pak van 500gr voor 35 cent bij de Coöp.


* Gezeefde tomaten/tomatenblokjes uit blik
Ook goedkoop en lang houdbaar. En er is zo veel lekkers mee te maken! Bijvoorbeeld soep, pastasaus, kook er je couscous in, saus voor bij de rijst, door een curry, door chili, of een lekkere salsa voor heel veel nacho chippies? Een van mijn lievelingsmanieren om spaghetti te bereiden is trouwens door deze in gezeefde tomaten te koken met flink wat knoflook, een ui, zout en wat zoetmiddel. Mmm dan ga ik direct terug naar de vakanties in Engeland in m'n kindertijd.


*Tsja.. ik zeg veganistisch omdat ik me kan voorstellen dat als je dierlijke producten eet je misschien geen behoefte hebt aan edelgist in je kast. En peulvruchten (zoals de linzen) worden bijvoorbeeld veel belangrijker voor je voedingsbehoeftes als je veganistisch eet. Dus op die manier. Je weet zelf.


2 opmerkingen:

  1. Jup, guilty aan nummer 4 & 5! :) Vooral die tomaten / passata is onmisbaar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha ja hè! Zo fijn om in huis te hebben, zeker als je denkt "ik wil niet naar de supermarkt maar wél lekker eten!" Dat lukt altijd wel met dat tomatenspul :-)

      Verwijderen