vrijdag, november 21

Recept: Frambozen cupcakes

Ik ben best wel trots op dit recept, want ik heb het 'zelf bedacht'. Oke, dat slaat eigenlijk nergens op, want ik heb dit recept voor cupcakes gepakt en toen een deel sojamelk door frambozen vervangen. Maar ze zijn wel super lekker! En dat is toch best leuk; dat je een aanpassing maakt op een recept en dat het dan lekker is.

Het is niet gezond trouwens, ik zal nog eens een gezondere versie proberen en als die lukt online gooien.*
Het is wel een snel recept! Als je snel bent kun je beginnen en 30 minuten later je cupcakes uit de oven halen.

De eerste keer dat ik ze maakte, verzon ik er ook een basilicum-frambozen frosting bij. Die was naar mijn smaak veel te boter-achtig. Brrr alsof je pure boter eet. 
De keer daarna werd het meer een soort snotterige saus, toen ik het met kokosslagroom probeerde in plaats van boter (overigens gebruikte ik dus wel vegan-margarine. Van Healthy people).
Voor Tom's verjaardag maakte ik een frosting die wél lekker was! Hier had ik alleen geen basilicum aan toegevoegd. Ik zal het recept de frosting gauw eens tekenen en hier neerzetten.**
Basilicum-framboos is trouwens een combi die ik uit de Smaakbijbel gehaald heb. Het leek me super lekker om in een frosting te verwerken en dat was ook zo! Vet leuk :-) (haha, niet arrogant bedoeld ofzo, ik word er gewoon erg enthousiast van ;-))

Nu eerst; cupcakes!

 Wat je nodig hebt voor ±12 cupcakes:
Droog:
- 1 cup suiker

- 1 3/4 cup bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 1 snufje zout

Nat:

- 1/2 cup olie
- 1/2 ongezoete plantaardige melk, ik gebruikte sojamelk, misschien dat dit wel het beste werkt
- 1-2 el vanille extract
- 1 el azijn
En natuurlijk:
- 1 cup frambozen, zorg dat ze niet meer bevroren zijn. Doe de cup niet stampvol!

De bereiding:
Zorg dat je cupcake vormpjes klaarstaan om gevuld te worden. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Gooi eerst alle droge ingrediënten bij elkaar en mix die.
Doe in een andere kom de natte ingrediënten bij elkaar en mix die ook goed door elkaar.

Mix dan nat, droog en frambozen door elkaar met een mixer. Zorg dat de frambozen helemaal gepureerd zijn door de mix heen. Mix niet te lang want dan werkt de baking soda/azijn reactie niet meer in de oven. Sla een keer met de kom op je aanrecht om bubbels naar boven te laten komen.

Vul de cupcake vormpjes tot ongeveer 2/3 met het beslag. Doe ze dan 15 - 18 minuten in de oven.
Laat ze helemaal afkoelen voor je er frosting op doet!


Eetsmakelijk! 


* Ik probeerde het recept laatst met havermeel, kokosolie, kokosbloesemsuiker en amandelmelk maar toen waren de cupcakes super vochtig en ingezakt. Kan ook komen omdat ik de oven toen open deed.. maar goed. Ze smaakten wel lekker gelukkig. ;-)
** Even heel snel toch hoe je frosting maakt: 1/3 cup boter, 1/3 cup kokosolie --> luchtig kloppen met een mixer. Voeg 1/2-1 cup poedersuiker toe en mix. Doe er ±6-10 framboosjes bij. En eventueel;  wat verse basilicumblaadjes (naar smaak) die je eerst goed klein gesneden hebt. De combi framboos-basilicum klinkt misschien gek maar ik sfeeeer dat het lekker is!

4 opmerkingen:

 1. Hey, over je *: kokosbloesemsuiker is een palmsuiker, wat het erg kleverig maakt als je het gebruikt om mee te bakken, daardoor kan het dus ook komen dat ze vochtig en ingezakt waren, als een natte spons :P Heb ik ook (helaas) ervaring mee. Ik meng wel eens kokosbloesemsuiker en oerzoet. Oerzoet is dan ook gezonder dan gewone suiker. En plakt niet.

  Leuk dat je dit recept nog online hebt gezet trouwens :) Ik heb laatst ook cupcakes gemaakt maar die waren dus supersponzig… Dus wellicht dat jouw recept beter werkt, ik ben nog op zoek. En, over die reactie met baking soda en azijn, weet je daar meer over? (scheikundige uiteenzettingen bijvoorbeeld ;) ) Ik heb het wel vaker voorbij zien komen, maar dan volgens mij citroen, baking soda met plantaardige melk: om vegan 'karnemelk' te maken, om een brood mee te bakken.

  Zijn deze cupcakes ook echt roze trouwens?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah bedankt voor de tip! Ik heb nog nooit iets met oerzoet gebakken, heb het sowieso nog nooit gezien of gehad! Maar eens proberen.
   Misschien dat het met een siroop ook nog wel moet lukken, en dan iets minder soja nog, of iets meer bloem of havermeel.
   Haha natte spons is een goede ja.. dat was het!

   Ja het oorspronkelijke recept werkt echt goed! Wel goed in de oven laten staan en even de sate-prikker test doen voor je ze er uit haalt.
   Nee ik zou het verder niet weten.. misschien eens gaan wikipedia'en want het is wel leuk om te weten! En vast ook wel handig.

   Mmm vegan karnemelk.. lijkt me ook wel eens lekker.

   Nee, aan het begin is het beslag roze, maar algauw wordt het donkerder, gaat het meer richting paars. De uiteindelijke cupcakes zijn zelfs bruin!

   Verwijderen
  2. Veel plezier met oerzoet dan :)
   Hm, jammer dat ze uiteindelijk niet meer roze zijn maar dat kun je met een plens glazuur wel weer goedmaken :)

   Verwijderen