zaterdag, januari 3

2015 to do: Eten

Ik houd niet zo van het begrip goede voornemens. Sowieso houd ik niet zo van het idee dat je een nieuwe gewoonte voor jezelf gaat verzinnen die je dan vervolgens dus ook moet gaan volhouden. Dat is gewoon super lastig, en als het niet lukt is het weer huilen met de pet op. Dus ik noem het gewoon een to do van 2015. En ik neem het niet zo strikt, het zijn dingen waarvan ik denk; die lijken me leuk om te doen! Maar komt het er niet van ga ik niet met een pruillipje het nieuwe jaar in (2016, mijn god, dat duurt ook nog wel even). Ik verdeel de to do's in verschillende categorieën: eten, lezen&kijken, creatief/diy, doen, spullen en zelf.
Vandaag dus: ETEN!

Koken heb ik altijd al leuk gevonden, maar pas sinds ik meer veganistisch ben gaan koken ben ik er ook echt veel meer tijd aan gaan besteden, en geld. En ik ben ook gewoon meer geïnteresseerd in het hele koken-gebeuren geworden. Onze keuze om een groentetas abonnement te nemen bij Amelishof heeft daar ook bij geholpen! Allemaal groentes die ik nog niet kende, of groentes die ik al kende maar waar ik nog geen lekker recept bij had. Al met al ben ik veel actiever, creatiever en nieuwsgieriger gaan koken en bakken. En juist daarom leek het me ook leuk om een soort van to do lijstje te maken met eten. Een soort van bucketlist voor 2015. OKE DAN HIER KOMT 'IE.TO DO:
- Brood bakken
Sowieso 1 keertje, helemaal vanaf het begin, met gist. Mocht het bevallen en lukken ga ik misschien ook wel voor varianten: speltbrood, flatbread, focaccia en oh mijn god, volgend jaar met kerst maak ik sowieso mijn eigen stol! Zo gemist dit jaar, kon nergens een vegan versie vinden.

- Dutch weed burger
Dit jaar ga ik er potdomme eentje naar binnenschuiven. Niet bepaald een item van de to do lijst waar ik tegenop kijk.

- Vegan kaas maken
Net als bij het brood bakken, lijkt het me tof om verschillende soorten te gaan proberen! Mozzarella, brie etc.  Oh, en ook: vegan kaasfonduen!!

- Etentjes organiseren met/voor vrienden
Één keer eerder heb ik zoiets gedaan (met 'Eet geen dieren-dag') en dat vond ik zó leuk! Bij ons thuis passen helaas niet enorm veel mensen, maar met z'n 6 of 8'en moet toch wel lukken. Ik wil dit eigenlijk sowieso 2 keer doen dit jaar. Lijkt me wel haalbaar.

- Meer fruit eten
Ik houd enorm veel van fruit en als we het in huis hebben dan kom ik ook echt wel aan mijn vitamientjes (ik kan makkelijk een netje mandarijntjes in 1 of 2 dagen opeten), maar vaak vind ik fruit te duur.. en dan koop ik het niet. Slaat eigenlijk helemaal nergens op natuurlijk. Wél 3 euro aan een biertje of wijntje besteden, maar 3 euro aan een netje sappige sinaasappels, of aan een tros bananen uitgeven, ho maar. Misschien is de to do dus eigenlijk wel; meer fruit kopen. (En eigenlijk is dit toch wel meer een goed voornemen ieeehh aahhhhhhh neeeeee)- Een pompoen taart/cake maken
Dat wilde ik eigenlijk afgelopen jaar al doen, want we hebben nog steeds 3 pompoenen liggen. Maar zoals met zo veel dingen die ik eigenlijk heel erg leuk vind om te doen; ik doe ze niet. Nou, dit jaar, pompoentjes, gaan jullie de oven in om daarna in mijn maag te verdwijnen.

- Een recept met okra maken
Ik zie het altijd bij de Toko liggen, ik heb een paar keer recepten voorbij zien komen er mee.. en ik ben wel benieuwd! Ik heb het wel eens gegeten, maar in 2015 ga ik er lekker zelf iets mee maken.

- Meer zelf maken
Toch weer een voornemen hè? Ik merk dat ik vaak best wel lui ben. Ik werk niet heel veel, en als ik werk is het vaak 's avonds, dus overdag heb ik eigenlijk genoeg tijd om lekker de keuken in te gaan om zelf dingen te maken. Denk hierbij aan hummus, pindakaas, bonen en linzen (ipv uit pot), lekkere spreads voor op brood, etc. Maar goed, dit is een voornemen, kan zijn dat ik te lui ben om het ook echt te gaan doen.


Nou, best behapbaar toch? (HAAAHAHAHA SNAP JE HEM JA OKE SORRY) Misschien dat er nog wel meer to do's bij komen tijdens het jaar. Dingen als, een bepaald recept maken, iets veganizeren, of een heel boek doorwerken (net als in Julie en Julia bijvoorbeeld, omgawddd luf die film).
Jullie nog eet-voornemens?

8 opmerkingen:

 1. Sinds ik (meer) veganistisch eet ben ik me ook veel meer gaan interesseren in koken! Ik ben nu echt alle mogelijkheden aan het ontdekken, terwijl heel veel mensen juist denken dat je minder mogelijkheden hebt als je veganistisch eet!
  Ik wil dit jaar meer veganistisch gaan eten! Ik eet doordeweeks altijd al veganistisch, maar thuis bij mijn ouders is het soms nog wel eens lastig. En soms heb ik gewoon écht zin in kaasflips.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk hè! Dat merk ik ook ja. Echt super leuk vind ik dat! Je leert zo veel nieuwe producten en recepten kennen.
   Wat een mooi voornemen! Ja ik heb het 'geluk' dat ik op mezelf woon en dat allemaal zelf kan beslissen, maakt het zeker een stuk makkelijker. En ja, haha die drang naar kaas(flips) ken ik ;-) (al moet ik zeggen dat ik kaas nog geen minuut heb gemist sinds ik echt vegan ben geworden) (dus er is hoop ;p)

   Verwijderen
 2. Veel succes met de voornemens! Brood bakken wij meestal zelf, maar dan wel met behulp van een broodbakmachine ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooh ja een broodbakmachine.. dat lijkt me zo fiiijjjn! Maar begin je dan niet heel enthousiast en dat je na een half jaar uiteindelijk nog maar heel af en toe er wat mee doet?

   Verwijderen
  2. wij hebben hem al een paar jaar, en die wordt heel vaak gebruikt hoor! Ook makkelijk om allerlei variaties te maken: met rozijntjes of ander gedroogd fruit, met nootjes, meergranenbrood, ..
   Vergt slechts 5 minuutjes werk :-)

   Verwijderen
  3. 5 minuten, wauw! En dan ruikt je hele huis vast heeeerlijk.. Hm als ik ooit een keuken heb met plek voor zo'n ding.. !

   Verwijderen
 3. Die Dutch weed burger wil ik ook! Ben zo benieuwd hoe hij is.. laat je me weten hoe hij smaakt? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik ook! Haha ja doe ik, ik zal een uitgebreid verslag schrijven!;-)

   Verwijderen