zondag, januari 4

2015 to do: Lezen & Kijken

Ik houd niet zo van het begrip goede voornemens. Sowieso houd ik niet zo van het idee dat je een nieuwe gewoonte voor jezelf gaat verzinnen die je dan vervolgens dus ook moet gaan volhouden. Dat is gewoon super lastig, en als het niet lukt is het weer huilen met de pet op. Dus ik noem het gewoon een to do van 2015. En ik neem het niet zo strikt, het zijn dingen waarvan ik denk; die lijken me leuk om te doen! Maar komt het er niet van ga ik niet met een pruillipje het nieuwe jaar in (2016, mijn god, dat duurt ook nog wel even). Ik verdeel de to do's in verschillende categorieën: eten, lezen&kijken, creatief/diy, doen, spullen en zelf.
En met deze keer: LEZEN & KIJKEN.

TO DO LEZEN:
- The Happiness Project, Gretchen Rubin
Deze wil ik graag herlezen. En vervolgens wil ik er ook echt iets mee gaan doen. Echt een heel fijn boek, aanrader!

- Eating Animals, Jonathan S. Foer
Erg mooi en interessant boek over waarom we dieren eten. Al eens eerder gelezen maar zou 'm graag nog eens willen doornemen. Veel stof om over na te denken.- MaddAddam, Margaret Atwood
DEZE WIL IK ZO GRAAG LEZEN. Maar ik heb 'm nog steeds niet gekocht! Terwijl 'ie al best lang uit is. Deel 1 en 2 van de MaddAddam serie waren zo vet. En dit is het 3e en laatste deel. Dikke dikke aanrader, alle 3 de boeken. (Beginnen met Oryx and Crake, en dan The Year of the Flood. En ik zou ze in het Engels lezen).

- Wildwood Imperium, Colin Meloy
Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

- House of Leaves, Mark Z. Danielewski 
Dit boek heb ik al zo'n 5 jaar. Ooit in begonnen maar ik kwam er gewoon niet door heen. Het is een nogal vaag boek. En dik. En vaag. Maar ja, ik wil 'm toch wel eens uitlezen.

- Not that kind of Girl, Lena Dunham
Ben ik wel erg benieuwd naar. En ik luf Lena. En Girls. (En Jemima Kirke omggggg)

- Sophie's World, Jostein Gaarder
Deze heb ik al eens in het Nederlands gelezen, best een moeilijk boek nog! Veeeeeeel info. Ben ook wel benieuwd hoe ik 'm in het Engels trek. Wel een aanrader ook.


Verder heb ik nog wel wat boeken waar ik wel benieuwd naar ben maar die ik niet per sé dit jaar móet lezen: The Circle van Dave Eggers, de Hungergames boeken, Cat's Eye en Edible Woman van Margaret Atwood wil ik graag nog eens opnieuw lezen. Ook heb ik nog wat boeken in de kast staan die ik toch maar eens moet lezen: De Gedaanteverwisseling van Franz Kafka, The Picture of Dorian Gray door Oscar Wilde, nog een ander boek van Dave Eggers waarvan ik de titel even vergeten ben, en De Kleine Prins nog maar eens herlezen. Oh en 100 years of Solitude van Gabriel Garcia Marquez. En ik ben ook wel benieuwd naar zijn 'The General in his Labyrinth.'


TO DO KIJKEN:
- Orange is the New Black
Ik ben een beetje sloom met deze serie. Seizoen 1 heb ik in een paar dagen gekeken.. behalve de laatste aflevering (??.. ik weet ook niet waarom). Terwijl ik het super tof vond! Dus die wil ik gaan afkijken/bij blijven.

- Wie is de mol
Oke dit lijkt me duidelijk.

- 2001: A Space Oddyssey
Tom en ik zijn hier ooit aan begonnen, maar halverwege had ik er geen zin meer in of wilde ik slapen ofzo. Ik ben altijd een beetje bang voor films die lang duren..

- Boyhood
Ook deze film duurt lang.. en dan heb ik geen zin om te beginnen met kijken. Terwijl ik wel erg benieuwd ben omdat iedereen zegt DEZE MOET JE ECHT KIJKEN SUPERGOED.

- MaddAddam
Ik weet eigenlijk niet eens of dat dit jaar al uitkomt, maar HBO GAAT DE MADDADDAM SERIE OP TV BRENGEN OH MIJN GOD ZO SPANNEND. Okeeeeee sorry voor de capslock maar ZO ENTHOUSIAST.- Vaker naar de bios
Omg, heb ik een cineville pas met m'n magere loon, ga ik godverredomme nooit naar de film toe. Dus óf ik ga vaker naar de film (minstens 3 keer per maand) of ik zeg die pas op.

- Naar Pluk de Nacht
Het liefste in Utrecht! Want daar ben ik nog nooit geweest. Pluk de Nacht is zo leeeeeuk (vooral als het warm is en niet regent).

- Breaking Bad
Tom en ik zijn hier aan begonnen maar geloof ik halverwege seizoen 2.. of 3 zijn we gestopt. Geen idee waarom eigenlijk. We vonden het beide wel tof, maar soms gewoon geen zin om te gaan kijken en dan uiteindelijk duurt het wel erg lang en kijk je maar helemaal niet meer.
Maar toch maar eens af kijken die serie..

En natuurlijk ga ik Girls en Game of Thrones weer lekker verder kijken als dat weer begint. En pixar films want daar word ik altijd blij van. Oh, en ik ben benieuwd naar de nieuwe Annie!


Nog lees of kijk tips?

18 opmerkingen:

 1. Leuke boeken om te lezen! En Orange is the new Black is ook super!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja heb eergisteren eindelijk de laatste aflevering van seizoen 1 gekeken en oooooohh ZO SPANNEND! Nu wil ik wel snel weer doorkijken ;-)

   Verwijderen
 2. Wildwood. Die kaft <3! Oh en Eating Animals wil ik ook nog lezen! Goede tips :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaa zo mooi hè! Helemaal verliefd! Ja is ook echt een aanrader!

   Verwijderen
 3. Haha, dit is vrij ernstig. Ik heb een reactie geschreven, maar krijg de melding: "De HTML-code kan niet worden geaccepteerd: Mag maximaal 4.096 tekens lang zijn" :P Ik ben dus een beetje doorgeschoten met typen, maar ik ga het toch nog even in delen plaatsen hier. Als het TL;DR is, mag je het zeggen. Dan had ik maar een "normale" reactie achter moeten laten ;)

  [1/2]:

  Mooi kijklijstje! Bij Orange is the New Black ben ik volgens mij ergens in het tweede seizoen gestrand. Het boeide me nét niet genoeg, maar het is wel een best goede serie. Van WIDM heb ik de eerste aflevering al gemist en afleveringen terugkijken gaat hier niet (altijd), dus ik denk dat ik het maar helemaal links laat liggen, want WIDM is alleen leuk als je álles ziet.

  Breek me de bek niet open over aanraders (:P):

  2001: A Space Oddyssey behoort in mijn ogen tot films die je zeker een keer gezien moet hebben, tenzij je écht helemaal niets met SF hebt. Maar als je al een deel hebt gekeken zal dat voor jou niet het geval zijn :P Hele lastige film, waar weinig in wordt uitgelegd. De eerste keer snapte ik er vrij weinig van, de tweede keer al iets meer (maar dat was meer een soort gokwerk, dan dat ik echt begreep wat er nou allemaal gebeurde) en de derde keer keek ik 'm samen met iemand die het boek heeft gelezen. Toen hebben we 'm soort van besproken tijdens het kijken, maar alsnog snap(pen) ik/we de film nog niet helemaal. En toch is het een hele gave film, maar wel één waar je geduld voor moet hebben. Interstellar is een aanrader als je/jullie die nog niet gezien hebt/hebben. In mijn ogen is dat een soort mainstream 2001: A Space Oddysey is, wat overigens niet betekent dat Interstellar een eenvoudige film is. Ik heb mijn twijfels of het wetenschappelijk echt allemaal klopt, maar de film bevat hele boeiende materie, ziet er supervet uit en heeft ook nog eens een heleboel goede acteurs. Als je van SF breinbrekers houdt, is Interstellar een goede ;) (Duurt wel twee uur en drie kwartier :P)

  De verder in mijn ogen beste films van afgelopen jaar (in willekeurige volgorde (of eigenlijk niet, want ik houd er een lijstje van IMDb bij om te kijken wát er ook alweer allemaal in 2014 uitkwam :P)) met uitzondering van de films die ik al op je blog voorbij heb zien komen:
  - Gone Girl, waarvan ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten, maar ik vind het achteraf een hele goede film (wat ik tijdens het eerste deel van de film nog niet zag aankomen, waardoor ik de film extra cool vind uiteindelijk).
  - The Imitation Game is ook erg goed, maar moet je niet kijken als je behoefte hebt aan een vrolijke film :P Gaat over Alan Turing die tijdens WOII de codes van de Duitsers moet kraken. Nogal een dramatisch verhaal en als je 'm wil gaan kijken zou ik dat vooral doen zonder eerst over hem te gaan lezen, want dan heb je spoilers :P
  - Dawn of the Planet of the Apes is heel goed en moet je absoluut kijken als je Rise of the Planet of the Apes hebt gezien en tof vindt. Als je Rise nog niet hebt gezien, moet je díe absoluut kijken :P
  - John Wick. Een echte actiefilm, maar het gekke is dat ik daar normaal niet zo van houd en deze zo tof vind dat ik 'm alleen door tijdgebrek niet twee keer in de bios heb gezien.
  - Godzilla :P Ondanks z'n minpunten en het feit dat de één van de trailers eigenlijk nog vetter is dan de film zelf, toch wel heel erg cool. Maar goed, je moet er wel van houden en een aantal dingen door de vingers kunnen zien (zoals dat het saaiste personage de hoofdrolspeler is...).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahah heerlijk dit!
   Jaa WIDM is wel alleen leuk als je alles ziet inderdaad.. jammer dat terug kijken niet altijd werkt want het is zoooo spannend altijd!
   (Ah ik snap nu TL;DR pas ;) kijken of mijn berichtje terug dat ook wordt) (met 'ook' bedoelde ik niet dat ik dat van jou niet gelezen heb ;D)

   Ah Interstellar wilde ik ook gaan kijken ja! Tof dat het een beetje de 'mainstream' versie er van is. En ik zal me dan alvast voorbereiden op een 'wtf-gevoel' als ik Space Oddyssey ga kijken.
   Er is een boek van?! Was die eerder dan de film? Interestinnggg

   - Gone Girl, oja! Wilde ik ook nog zien. Hoorde ook goede verhalen daar over. Dit weekend wel ook Fury gezien, waar ik ook goede verhalen over had gehoord. Vond ik ook wel vet. Jij die gezien?
   - Met Benedict Cumberbatch toch? omggggg sowieso kijken!! ;-)
   - Dawn of the Planet etc.. ja ben ik ook benieuwd naar. Ook goede verhalen over gehoord. Maar ik heb nog nooit een plantes of the apes film gekeken.. moet ik dan aan het begin gaan beginnen?
   - Nog nooit van gehoord, zal 'm onthouden!
   - Haha neee gezien! Maar wat een slecht verhaal!! Zag er wel vet uit, maar pfoei.. en idd die hoofdpersoon! Wat een saaie lul!

   Verwijderen
  2. Ah, gelukkig wordt mijn geblaat gewaardeerd ;)

   Ik wilde heel stellig zeggen dat 2001: A Space Odyssey is gebaseerd op het boek, maar Wikipedia leert mij dat er niet echt van een volgorde te spreken is: "2001: A Space Odyssey is een sciencefictionboek en -speelfilm uit 1968, ontstaan uit een samenwerking tussen filmmaker Stanley Kubrick en schrijver/uitvinder Arthur C. Clarke. Beide zijn gebaseerd op The Sentinel, een kort verhaal van Clarke." Clarke heeft daarna trouwens nog een tweede boek geschreven en ook die is verfilmd. Ook de moeite waard, vind ik.

   Yes, Fury (uiteraard) ook al gezien. Had ik eerlijk gezegd meer van verwacht, maar ik vind het wel tof dat het zo'n rauwe film is. Toch miste er voor mij iets, maar ik kan mijn vinger er niet op leggen wat dan precies. Voor de nieuwe Planet of the Apes films hoef je die oude niet gezien te hebben :) Sterker nog: die heb ik zelf niet eens gezien. Behalve die uit 2001, maar die is niet zo best. Chronologisch gezien spelen de nieuwe films zich ook eerder af. De oude ga ik sowieso wel een keer kijken, maar ik hoop dat de reboot ook succesvol genoeg is dat er remakes van die oude zullen verschijnen. De twee nieuwe films behoren iig tot mijn lievelingsfilms van de afgelopen jaren.

   Verwijderen
  3. Ah goed om te weten! Ben benieuwd hoe dat boek is dan.. ik houd niet zo van boeken naar films, maar dit is soort van half om half lijkt wel..

   Hmm dat kan ik wel begrijpen ja.. misschien af en toe iets te Amerikaans? Dat had ik zelf in ieder geval. Aan de cast lag het niet in ieder geval, vond ik echt heel goed!

   Oke dan zal ik me toch aan de aapjes gaan wagen!

   Verwijderen
  4. Ik wil het boek ook ooit nog wel een keer lezen. Om de film helemaal te begrijpen is het iig essentieel om het boek te hebben gelezen.

   Ja, zou kunnen dat het wat te Amerikaans is naar mijn smaak. Cast is idd goed :)

   Verwijderen
 4. [2/2]:

  - X-men: Days of Future Past is ook een aanrader als je X-men te pruimen vindt. Dan moet je overigens wel eerst X-men First Class kijken. De oudere films en films over Wolverine hoef je niet gezien te hebben voor deze twee. First Class en vooral Days of Future Past vind ik films die de serie naar een hoger niveau tillen, met goede acteurs en toffe settings (zowel First Class en gedeeltelijk Days of Future Past spelen zich in het verleden (jaren 60/70, geloof ik) af, wat in mijn ogen leukere films oplevert dan de films over het heden).
  - (Stiekem twee toppers van 2013 die me zo te binnen schieten: The Wolf of Wall Street en Captain Phillips)

  De films die ik "gewoon goed" vind en de zal ik maar achterwege laten :P

  Oh en de films van Neill Blomkamp zou je eens moeten checken. Sommige mensen vinden het niets, maar ik lik mijn vingers erbij af :P Hij heeft overigens pas twee lange speelfilms geregisseerd; District 9 (één van mijn favorieten) en Elysium (vind ik (dus) ook erg gaaf). Dit jaar komt Chappie uit en dat is één van de films waar ik het meest naar uitkijk. Die Antwoord speelt daar trouwens een rol in, die ken je volgens mij wel? (Hij heeft sowieso veel met Zuid-Afrika/Zuid-Afrikaanse acteurs.)

  En (oké, hierna stop ik over films :P): Prometheus uit 2012, de prequel van Alien. Misschien vind je die films helemaal niets, maar als we het over films hebben die je eigenlijk wel gezien móet hebben, dan behoort Alien als ultieme ruimtehorror (krijgt ook een 8,5 op IMDb) daartoe en als je daar dan toch aan begint (of ken je ze al?), dan zijn wat mij betreft (dus) ook de prequel Prometheus en Aliens (= deel 2) verplichte kost. Alien 3 en Alien: Resurection zijn wat minder, maar wel de moeite waard als je de serie tof vindt (wel belangrijk om niet hetzelfde niveau te verwachten).

  Uiteraard zijn er nog zat andere films die ik erg goed vind, maar dan kan ik eindeloos door blijven typen hier :P

  Qua series zijn Hannibal en American Horror Story absolute aanraders, als je die nog niet kent (maar die zijn wel redelijk bekend). Allebei horror, respectievelijk over Hannibal Lector (gespeeld door Mads Mikkelsen, geweldige acteur! (tegenspeler is ook erg goed)) en American Horror Story heeft elk seizoen een nieuw verhaal. Seizoen 1 en 2 vind ik erg tof, seizoen 3 iets minder, maar zeker wel de moeite waard. Seizoen 4 moet ik nog aan beginnen). Homeland is ook heel vet, maar ik ben nog niet helemaal bij en vind het huidige seizoen ook iets minder. Gaat over een vrouw die bij CIA werkt en terrorisme bestrijdt. Black Mirror is ook een gave serie, met elke aflevering een ander verhaal. Is redelijk SF en behandelt voornamelijk de invloed van technologie (bestaand en (nog) niet bestaand) op ons leven. En tot slot een topper: Utopia is een hele HELE vette miniserie, met (vooralsnog) twee seizoenen van ieder zes afleveringen. Als je één aanrader van mij checkt, dan moet je zeker die checken :P (Maar uiteraard blijft het altijd een kwestie van smaak.)

  Boyhood ga ik zeker nog kijken, lijkt me boeiend. Als het niet vanwege het verhaal is, dan wel vanwege het project. Breaking Bad is supergoed, maar niet íedereen kan het geniaal vinden, dus misschien is het gewoon niet de serie voor jullie. Meer naar de bioscoop gaan lijkt me een heel goed voornemen (sorry, punt op je to do-lijstje, bedoel ik :P)! Maar goed, moet je wel leuk vinden natuurlijk. Ik zit met plezier wekelijks in de bios, maar een vriend van mij zei gister nog dat hij zich niet voor kan stellen dat dat leuk is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. - Xmen.. nog nooit iets van gekeken eigenlijk. Vond de tekenfilmserie wel altijd leuk ;-) Het trekt me zo niet heel erg.. maar ach, misschien waag ik het er toch eens op;)
   - Wolf of Wallstreet wil ik ook nog zien ja (maar weer zo lang! WAAROM ZO LANG ALLEMAAL!?) Captain Phillips heb ik nog nooit van gehoord.. zal eens imdb'en

   - Alien dit weekend eindelijk gezien! (Met Tom de hele game uitgespeeld, wawww epiccc) Vette film hoor! Hoewel de special effects.. tsja.. maar goed, het is ook al een oude film ;-)
   - Ik hoor van Tom steeds dat Prometheus enooorm tegenviel.. maar ben toch wel benieuwd eigenlijk!

   - Hannibal en American Horror Story zal ik eens gaan checken. Fijn is dat, een nieuw seizoen een nieuw verhaal. Net als bij Fargo.
   - Homeland, ook al heeel veel goeds over gehoord. Wil ik ook zeker nog wel eens kijken.
   - Black Mirror, nog niet van gehoord, ben benieuwd!
   - Utopia.. ah die sbs 6 serie? ;-) Oke ik zal deze dan zeker checken!

   Ja inderdaad, het idee van Boyhood is gewoon al vet.
   Mja ik vind in de bios zitten wel leuk.. maar de kou in heb ik echt een hekel aan. En fietsen. Dus ja.. ;-) haha maar goed, we zullen zien wat er met die pas gebeurd! ;-)
   Bedankt voor je enorme waslijst! Genoeg nieuwe tips!

   Verwijderen
  2. Nja, als je de tekenfilmserie van X-men tof vond (vond ik ook (dûh)), dan kun je met de nieuwste twee films misschien mooi oude tijden herleven ;)

   Haha, ik houd juist wel van die lange films, hoewel er af en toe één tussen zit die de plank misslaat en langer duurt dan nodig is. Zoals de Hobbit-films :P

   Oké, kudos dat je Alien hebt gezien en tof vindt :) (Maar wel -1 omdat je over de special effects begint :P (Nee, geintje, mag je vinden (maar geeft de film juist z'n "charme").)) Over Prometheus zijn de meningen idd verdeeld. Ik vind het een vette film, met een steengoede Michael Fassbender, sterke voortzetting van de vrouwelijke hoofdrol door Noomi Rapace en het ziet er gewoon heel goed uit.

   Haha, ik vergeet altijd dat SBS6 ook een Utopia heeft, maar nee, ik bedoel die van Channel 4 :P

   Fargo staat nog op mijn lijstje! Bedankt voor de herinnering :P

   Nog een nieuwe aanrader: ik heb vanavond Whiplash in de bios gezien. Gave film en volgens mij draait 'ie ook in filmhuizen, dus daar kun je mooi heen met je pas ;)

   Verwijderen
  3. Haha ja ik ben bang dat ik me er niet veel meer van kan herinneren.. maar oke, ik zal ze onthouden!

   Ja die duren wel lang he?.. Ik heb alleen nog maar de 1e gezien trouwens. Of ook de tweede? Hm.. weet het eigenlijk niet meer.
   Heb je Guardians of the Galaxy ook gezien trouwens? Hoor ik ook veel goeds over.

   Haha achja, die charmes, dat snap ik ook wel. Maar ik schiet dan toch wel een paar keer in de lach tijdens zo'n film (vooral als die baby alien van die tafel af racet, haha hilarisch, en die miljoen explosies als de Nostromo ontploft haha, heerlijk)
   Heb je Frank ook gekeken dan? Ook met Michael Fassbender.
   Oke ik zal Prometheus ook gaan kijken!

   Whiplash.. zal eens kijken of die hier in Utje draait, vast wel dan!

   Verwijderen
  4. Guardians of the Galaxy heb ik gezien en ik vind 'm erg gaaf :) Ben van plan 'm binnenkort weer te kijken. Het is een beetje de Marvel versie van Star Wars, vind ik. Chris Pratt is een hele gave acteur en hoewel ik normaal vaak snel een hekel heb aan personages als Groot en Rocket, vind ik ze in Guardians tof. De humor is leuk, de actie goed en het ziet er super gelikt uit. Nóg een aanrader :P

   Haha, oké, die chestburster die een sprintje over tafel trekt is wel grappig, maar er gaat wel een extreem iconische scène aan vooraf :)

   Verwijderen
  5. Jaaa die scene!! Ik keek een tijdje terug de Graham Norton show en toen was Sigourney Weaver er ook, gingen ze die scene nadoen haha, was wel grappig om te zien :-) super tof ook dat bijna niemand tijdens die scene precies wist wat er ging gebeuren.

   Verwijderen
 5. De Wereld van Sofie <3 Echt supermegamooi boek!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Breaking bad is echt de moeite!
  En het woordt vegan valt er zelf in ;-)
  https://www.facebook.com/veggieleven/posts/839906762716535

  BeantwoordenVerwijderen