zaterdag, maart 7

Zeep maken

Zoals ik al schreef in de blog over Rotterdam heb ik eindelijk zelf zeep gemaakt! Samen met mijn oudste zus, die het al eens eerder had gedaan.
Zij had me dit jaar met Sinterklaas, en ik kreeg allemaal rare cadeautjes.. olijf olie, handschoenen, 2 kartonnen dozen, bakpapier, amandelolie en gootsteenontstopper..? Niet echt cadeautjes waarvan je in eerste instantie zou denken "wauwww super bedankt!" maar gelukkig had ik na een paar cadeautjes al door dat het hier om iets anders ging, wat de cadeautjes juist extra leuk maakte!

Zeep maken
Om zeep te maken heb je vetten en/of oliën nodig én NaOH (dus die gootsteenontstopper). De NaOH zorgt er voor dat het vet gaat verzepen, en zo eindig je dus met.. zeep.
Je kunt zeep maken met een mix van vetten en oliën, maar je zou ook een pure olijfolie zeep kunnen maken. Elke soort olie en vet zorgt weer voor ander eigenschappen in een zeep.
Uiteindelijk kun je nog allemaal andere dingen toevoegen; essentiële oliën, klei, gemalen kruiden, gemalen aduki bonen, havermout, koffie.. wat je maar wilt (nouja, bijna dan).

Crazy NoAH
Maar zeep maken moet wel goed gebeuren. Mocht je de verhoudingen namelijk niet goed hebben kan het zijn dat er nog NaOH in je zeep blijft zitten, wat gevaarlijk is. Daarom moet je áltijd een recept maken via een soap calculator
Ook is het belangrijk dat je je van tevoren goed inleest over het proces van zeep maken, en dat je goede bescherming draagt: NoAH is echt een naar goedje! Sowieso zijn handschoenen en een veiligheidsbril absoluut geen overbodige luxe.


Dit zijn ze geworden! De roze (roze door rode klei-poeder) heet de La Fleurcha, een prachtige combi van onze namen, en ruikt heel licht naar bergamot, geranium en ylang-ylang (we deden er te weinig geur olie in helaas )-:). En de groene (groene klei-poeder) heet de Houtland, een soort van samenvoeging van de achternamen van onze boyo's. Houtland ruikt naar spar, bergamot en kruidnagel.

De zepen liggen nu te drogen en hard te worden. In totaal moeten ze zo'n 6 weken drogen voor je ze kunt gebruiken. Dus rond die tijd ga ik een PH-testje doen en hopelijk mijn oksels met m'n eigen gemaakte zeep boenen! Yeahhh.

Mocht je ook zeep willen maken lees je dan aub echt goed in van tevoren! En zorg dat je alle benodigde (veiligheids)spullen in huis hebt.
Check bijvoorbeeld de fijne site Zolea, waar heel veel zeep diy's op staan. Bijvoorbeeld deze, waarin ze uitlegt wat je precies moet doen om zeep te maken.
Of check bijvoorbeeld 'A beginner's guide to soapmaking'.
Op Lovinsoap staat een super handige tabel met de eigenschappen van oliën en vetten.

Ik vond het best wel spannend om zeep te maken, maar nu ik het 2 keer gedaan heb denk ik dat ik het ook wel in m'n eentje aandurf. Zo leuk ook om je eigen zepen te hebben! Ik kan niet wachten om te gaan experimenteren met lekkere geurtjes..

Oja, omdat ik een nerd ben heb ik ook nog verpakkingen voor onze zeepjes gemaakt.
3 opmerkingen:

 1. Ah, echt super tof! Wat leuk ook om het zo met Sinterklaas te krijgen ;).
  Ze zien er heel mooi uit! Ik ben benieuwd hoe ze zijn als je ze gaat gebruiken - plaats je daar ook een update over?
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik vond het ook zo'n leuk idee van m'n zus!
   O ja goed idee, ik zal er zeker een update over plaatsen dan! En mochten ze fijn zijn zal ik ook de 'receptjes' er bij zetten.
   X

   Verwijderen
 2. Die zeepstukken zien er echt heel smakelijk uit, karamel met een rare kleur of zo :P

  PS: Deze )-:) ziet eruit alsof het een blije is met een raar hoedje (of een verdrietige met een keppel, maar ik zie de blije meer).

  PPS Fijn hè? Zo'n inhoudelijk reactie op je blog :P

  BeantwoordenVerwijderen